Tajni pregovori u Kumanovu, ko je sve zvao "Komandanta Sokolija"

Serija tajnih razgovora vođa naoružane grupe u Kumanovu i makedonskih zvaničnika. Neuspešna misija čoveka od poverenja Alija Ahmetija. I dalje je nejasno šta su želeli "Komandant Sokoli" i njegova grupa. Policija i dalje traži Sulejmana Osmanija.

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i šef tajne policije Sašo Mijalkov podneli su ostavke nedugo posle tajanstvenog sastanka u jednoj zapadnoj ambasadi, gde su im, navodno, predočeni dokazi o tajnim razgovorima njihovih operativaca sa vođama naoružane grupe u Kumanovu, piše portal Plusinfo.

Operativci makedonske policije, sa znanjem Jankulovske i Mijalkova ili bez njihovog znanja, pokušali su da "potplate" komandante kumanovske grupe da napuste taj grad, što je protumačeno kao "znak slabosti pa su borbe u Kumanovu nastavljene".

Telefoni komandanata u Kumanovu nisu pozivani samo iz Skoplja, tvrde albanski portali u Makedoniji.

Navodno, lider Demokratske unije za integracije i nekadašnji komandant albanskih gerilaca u Makedoniji Ali Ahmeti poslao je emisara da razgovara sa Samijem Ukšinijem "Komandantom Sokolijem", ali bez značajnijih rezultata.

Ahmeti je u pregovaračku misiju poslao Sadulaha Durakua, koji je, kao i 2005. godine u Kondovu, pokušao da situaciju sredi bez sukoba. "Komandant Sokoli" i pripadnici te grupe, međutim, nisu želeli da ga saslušaju. Duraku tvrdi da nije uspeo ni da sazna motive akcije Sokolijeve grupe.

Agim Krasnići je, 2005. godine, nekoliko meseci "kontrolisao" Kondovo, mesto nadomak Skoplja, preteći da će bombardovati grad. Krasnići se na kraju predao, a zbog pretnji je osuđen na šest godina zatvora.

Ahmeti, koji je dobar deo političke strategije poslednjih dana zasnivao na poseti albanskog premijera Edija Rame i kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija Tetovu, moraće da smisli drugačiji pristup, pošto su Rama i Tači "posetu odložili" za bolji trenutak.

Nekadašnji komandant ONA, takođe, do sada nije komentarisao događaje u Kumanovu, zauzimanje karaule Gošince i bombaški napad na sedište DUI u Maloj Rečici kod Tetova. O tome će, najavljeno je iz njegove stranke, u četvrtak govoriti na televiziji Alsat-M.

Saborci Alija Ahmetija, poput Džezaira Šaćirija "Komandanta Hodže" zatražili su od Ahmetija da napusti vladu dok "Komandant Sokoli" ne bude pušten na slobodu.

Istovremeno, makedonska policija je potvrdila identitet dvojice poginulih vođa grupe iz Kumanova – Mirsada Ndredžaja "Komandanta NATO" i Bega Rizaja "Komandanta Begua".

I dalje traje potraga za Sulejmanom Osmanijem, uhapšenim tokom borbi u Kumanovu, koji je pobegao pošto je policiju odveo do mesta na kojem je bilo sakriveno oružje iz karaule Gošince.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво