Makedonija, dani odluke

Makedonski premijer pokušava da spase političku karijeru nudeći ustupke na sve strane. Posle smene čelnih ljudi u policiji i tajnoj službi, Nikola Gruevski ponudio formiranje koncentracione vlade. Opozicija odbila taj predlog. Makedonski parlament izglasao poverenje novim ministrima.

Lider makedonske opozicije Zoran Zaev, pišu makedonski mediji, odbio je ponudu premijera Gruevskog da socijaldemokrate uđu u koncentracionu vladu, koja bi Makedoniju pokušala da izvede iz duboke političke krize u kojoj se već nedeljama nalazi.

Ideja nekolicine zapadnih diplomata bila je da Zaev postavi svoje ministre na, od sinoć, upražnjena mesta u ministarstvima policije i transporta, te da, kao i 2001. godine, Makedonijom zajednički upravljaju VMRO-DPMNE i SDSM.

Zaev je tu ponudu odbio, najavljujući nastavak demonstracija sve dok Gruevski ne podnese ostavku.

Suštinski, dani Nikole Gruevskog na čelu makedonske vlade su manje ili više odbrojani, jer makedonski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore u Skoplju, pišu da je čelnicima VMRO-DPMNE zaprećeno "zamrzavanjem imovine u inostranstvu" ukoliko konstruktivno ne pristupe rešavanju političke krize.

Uprkos tome, makedonski parlament je na hitnom zasedanju izglasao poverenje novim ministrima u vladi. Iako je tokom dana bilo najava da bi Demokratska unija za integracije mogla da izađe iz vlade, to se nije desilo.

MUP će ubuduće voditi dosadašnji direktor Biroa za javnu bezbednost Mitko Čavkov, a Ministarstvo za saobraćaj i veze Vlado Misajlovski, dosadašnji direktor Javnog preduzeća "Državni putevi".  

U međuvremenu je makedonska vladajuća stranka VMRO-DPMNE predložila sprovođenje parlamentarne istrage skandala u vezi sa snimcima prisluškivanih razgovora, koji potresa vladu.

Veruje se da je to iznuđen potez pod pritiskom Zapada, koji je usledio posle jučerašnjih ostavki najbližih saradnika Gruevskog.

Međunarodna zajednica, u međuvremenu, inicirala je sastanak VMRO-DPMNE, javljaju makedonski mediji. 

Uprkos tome, opozicija predvođena liderom Socijaldemokratske stranke Zoranom Zaevom najavila je nastavak antivladinih uličnih protesta za 17. maj.

Novi izazov za Gruevskog moglo bi da bude postavljenje Čavkova za ministra, ali bi povodom te odluke mogao da se oglasi Ustavni sud. Prema makedonskom ustavu, tu funkciju može da obavlja samo neko ko je prethodne tri godine bio civil.

To, međutim, nije slučaj sa Čavkovom, koji, podsećaju mediji, ima dugu karijeru u policiji.

Od maja 2013. on je direktor Biroa za javnu bezbednost, a prethodno je bio šef Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala pri MUP-u. Rukovodio je i Centralnim policijskim snagama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво