EU: Rasvetliti ko je odgovoran za nasilje u Kumanovu

Evropska komisija ukazuje da se sukob u Kumanovu mora najpre primereno da se razjasni kako bi Brisel potom delovao u vezi sa tim konfliktom. Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Makedoniju žali zbog oružanih sukoba i poziva na mir u toj zemlji.

Maja Kocijančič, portparolka evropskog komesara Johanesa Hana, ocenjuje kao preterano dalekosežne opaske da Euleks i EU ne rade dobro svoj posao kad je reč o bezbednosti na Kosovu, javlja Tanjug.

Prema njenim rečima, evropski komesar Johanes Han stavio je do znanja da je "nužna istraga da bi se zbivanja tokom vikenda valjano rasvestlila".

Kocijančič je time odgovorila na pitanje makedonskog novinara da li to znači da Euleks i EU, koji imaju nadzor nad Kosovom, loše obavljaju svoj posao jer je grupa od pedesetak terorista s Kosova neometano ušla u Makedoniju i sukobila se s policijom.

Hanova portparolka je makedonskom novinaru rekla da on "već izvlači zaključke" i dodaje da ti događaji "moraju biti primereno razjašnjeni i rasvetljeno ko je odgovoran za to da bi potom delovali s tim u vezi".

"Zato treba imati na umu podrobno ono što je rekao komesar Han i što je EU stavila do znanja u samoj zemlji (Makedoniji) da bi se razumelo kako mi delujemo", zaključuje Kocijančič.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han ističe da su svi zabrinuti zbog onog što se dogodilo tokom vikenda (u Kumanovu) i da osuđuju svaki vid nasilja. 

Prema njegovim rečima, Brisel traži od svih upletenih strana i vinovnika da sarađuju u rasvetljavanju onog što se dogodilo, ko je za to odgovoran, a da onda jedinstveno delujemo s tim u vezi.

"I, drugo, taj napad ne sme odvući pažnju od veoma ozbiljne unutrašnjepolitičke situacije u BJR Makedoniji, zbog čega smo pozvali i vladu i opoziciju da krenu u rešavanje te situacije i počnu da sarađuju", ističe Han.

Evropski komesar naglašava da sukobi u Kumanovu ne smeju biti iskorišćeni da se stvori nova složena situacija unošenjem etničkih zategnutosti.

Han poziva ljude u Makedoniji i susedstvu da deluju razborito, jedinstveno, ciljano i s uvidom u to šta se čini.

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Makedoniju, britanski poslanik Bob Valter duboko žali zbog poginulih i povređenih u sukobima koji su se prethodnih dana odvijali u Makedoniji, posebno na njenoj granici sa Kosovom.

Valter naglašava da se skorašnji nemili događaji odvijaju u trenutku kada Makedonija prolazi kroz tešku političku krizu.

Izvestilac PS SE poziva sve strane da održe mir, da izbegavaju dalje konflikte i da spreče nasilje koje bi bilo pogubno za stabilnost Makedonije i čitavog regiona.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи