Читај ми!

Skoplje: Pretnja uklonjena, zemlja jedinstvena

Napad u Kumanovu počinila je jedna od najopasnijih kriminalnih grupa s političkim ambicijama u regionu, ističe se u dokumentu koji je objavila makedonska ambasada u Zagrebu i dodaje da je "ta pretnja uklonjena, a zemlja jedinstvena".

U "non-pejper" dokumentu (nezvanični diplomatski dokument – prim. red.) navodi se da su u poslednjih nekoliko godina članovi te kriminalne grupe bili upleteni u nekoliko napada, a protiv više njih izdati su međunarodni nalozi za hapšenje zbog ubistava i pljački, prenosi Tanjug.

Lideri grupe su sa Kosova, članovi nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova i osnivači paravojnih struktura koji, kako se naglašava, nisu uspeli da dobiju političku podršku, prenosi agencija Hina.

Oni su, kako se navodi, u aprilu napali i pograničnu stanicu makedonske policije u Gošincima.

U dokumentu se dalje navodi da je grupa ušla u Makedoniju i smestila se u Kumanovu "s ciljem napada na državne institucije i strateške ciljeve u Makedoniji s namerom stvaranja straha i nesigurnosti.

Trebalo je da napadi počnu sredinom maja, navodi ambasada. Makedonske vlasti naglašavaju da je bezbednosna pretnja sada uklonjena, ali da je i dalje potrebna budnost. Ubijeno je 14 članova grupe, 33 su u zatvoru, a istraga traje.

U "non-pejperu" se ističe da nije reč o međuetničkom sukobu i da su politički činioci složni protiv takvih bezbednosnih pretnji.

Naglašava se i da je osam poginulih policajaca u akciji u Kumanovu različite etničke pripadnosti.

Makedonski list Večer piše da je teroristička grupa koja je izvršila napad u Kumanovu planirala da postavi eksploziv i digne u vazduh jedan od glavnih mostova u Skoplju. List navodi da je to rekao jedan od uhapšenih terorista, koji je, kako je naveo, imao zadatak da se prebaci u Skoplje i izvrši napad.

Akcija je trebalo da bude izvedena sredinom maja, a planirano je i da u istom trenutku budu napadnuti policija, sud i bolnica u Kumanovu.

Večer navodi da su teroristi predvideli i da će u napadima stradati veliki broj ljudi. Navodi se i da bi teroristi za uzvrat dobili veliku svotu novca.

"Plan su osmislili lideri grupe, stanovnici Kosova, veterani paravojnih formacija, koji su posle završetka sukoba na Kosovu nastavili terorističke aktivnosti", navodi makedonski Večer.

U međuvremenu, u Zagrebu je objavljeno i da je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, u pismu makedonskom kolegi Nikoli Poposkom, istakla duboku zabrinutost zbog događanja u Kumanovu i pogoršanja bezbednosne situacije, prenosi Beta.

"Pozivamo nadležne makedonske institucije da što hitnije sprovedu transparentnu istragu i pozivamo sve relevantne učesnike političkog i društvenog života da učine sve što je u njihovoj moći da bi se izbeglo podizanje tenzija, što bi moglo voditi prema daljoj nesigurnosti u zemlji, ali i regionu", navodi se u pisanoj poruci Pusićeve koju je prenela pres-služba hrvatskog ministarstva.

Priština bez informacija o privedenima i poginulima

Makedonske vlasti zvanično su potvrdile da je dvadesetak pripadnika terorističke grupe koja je učestvovala u napadu u Kumanovu – sa Kosova i Metohije, a kosovska policija tvrdi da o tome nema zvaničnu informaciju, prenosi Tanjug.

Policija je saopštila da nema ni saznanja da je bilo ko sa te teritorije ilegalno prešao na područje Makedonije.

"Policija Kosova ponavlja da do incidenta u Kumanovu nema podataka o sumnjivim prelascima granice pojedinaca ili kriminalnih grupa", navodi se u saopštenju prištinske policije.

Do incidenta u Kumanovu sve se odvijalo normalno, a onda je uočen povećani priliv stanovništva iz te opštine koje je pohrlilo na Kosovo, navodi se u saopštenju, prenosi Koha ditore.

List prenosi i da se Džafer Zumberi i Mirsad Ndrecaj iz Đakovice navode kao poginuli i dodaje da u njihovim porodicama, međutim, kažu da o tome nisu obavešteni.

Ne negiraju, međutim, da su njih dvojica bili deo naoružane grupe koja se sukobila sa makedonskim policijskim snagama u Kumanovu prošlog vikenda.

Prištinski advokat Naser Raufi, koji brani uhapšenog Deme Šehua, rekao je za Kohu da se uhapšeni optužuju između ostalog za krivično delo formiranje terorističke organizacije koja ima za cilj rušenje pravnog poretka Makedonije.

Koha piše i da su oružani sukobi u Kumanovu ostavili posledice na odnose Prištine i Skoplja, pa će planirana zajednička sednica dve vlade najverovatnije biti odložena za kasnije, prenosi Beta.

Izvor lista iz kosovske vlade rekao je da su dobili frustrirajuće signale od Vlade Makedonije, posle kretanja oružanih grupa u regionu Kumanova.

"Ima neodmerenih izjava, uprkos činjenici da smo mi preduzeli odgovarajuće mere da odgovorimo na situaciju i uzmemirenja koje su izražena prilikom prethodnih incidenata, uključujući i onaj u mestu Gošince", rekao je izvor dnevnika iz kosovske vlade.

On ističe i da su kosovske obaveštajne službe i organi reda sve vreme nudili saradnju makedonskim vlastima.

Vlasti Makedonije već dva meseca tvrde da oružane grupacije sa Kosova ulaze u Makedoniju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи