Berlin građanima Nemačke: Izbegavajte region Kumanova!

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova savetovalo je svojim građanima da izbegavaju putovanje u Kumanovo i upozorilo da se tamo nova eskalacija ne može isključiti. Nemački list "Velt" piše da susedne zemlje samo dolivaju ulje na vatru na situaciju u Makedoniji.

U saopštenju za javnost Ministarstva inostranih poslova koje se odnosi na putovanja u strane zemlje, piše da se situacija u Kumanovu u međuvremenu smirila, "ali se dalja esklacija, s obzirom na etničke napetosti, ne može isključiti. Savetuje se zato da se region oko Kumanova do daljeg izbegava, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Nemačko Ministrstvo inostranih poslova navodi da je 9. maja "u Kumanovu, u blizini granice ka Srbiji i Kosovu, došlo do policijske akcije protiv naoružanih grupa" i da su, prema informacijama makedonskih vlasti, 22 osobe poginule, dok su mnoge povređene.

Ministarstvo savetuje da se region oko Kumanova do daljeg izbegava za putovanja i preporučuje da se umesto graničnog prelaza Tabanovce prema Srbiji koji je, doduše, otvoren za strance, koriste drugi prelazi, na primer, preko Bugarske.

Onima, koji se već nalaze u regionu, savetuje se da se pridržavaju instrukcija lokalnih vlasti.

Nemački konzervativni dnevnik Velt piše da se situacija u Makedoniji posle nemira ovog vikenda još nije stabilizovala, a da susedne države "dolivaju ulje na vatru" i iz Albanije i sa Kosova Vladi u Skoplju stižu otvorene pretnje.

Sumirajući bilans sukoba ovog vikenda "jedne albanske bande" sa makedonskom policijom u kome je poginulo ukupno 22 osobe i bilo više povređenih, list piše da u međuvremenu nemir stiže i do politike i da se razvija dinamika koja bi dalje mogla da pogorša situaciju, umesto da je smiri.

Vlada u Tirani reagovala je na razvoj događaja u susednoj Makedoniji, kako se navodi, neskrivenim pretnjama, ukazujući da bi razbuktavanje etničkog konflikta bilo razorno po Makedoniju i zahtevajući od Skoplja da se pobrine za bolja prava albanske manjine.

U Albaniji se smatra mogućim da je makedonski šef vlade provocirao konflikt sa delovima albanske manjine, kako bi osigurao svoju vlast, prenosi Velt i podseća da od februara postoje protesti protiv šefa vlade Nikole Gruevskog, čiju ostavku traži opozicija od kada se saznalo za špijuniranje i nadgledanje 20.000 ljudi, među kojima su novinari, opozicionari i ambasadori.

List prenosi i da je šef srpske Vojno-bezbednosne agencije Petar Cvetković okrivio zapadne sile da podržavaju projekat "Velike Albanije" i rekao da je Beograd upozoravao makedonsko vođstvo na predstojeće napade militantnih Albanaca.

Povodom sukoba u Makedoniji od ovog vikenda, list piše da je o tim događajima lično govorio i šef vlade u Skoplju.

U Makedoniji je lično govorio Gruevski o pobedi, tvrdeći da je policija, akcijom protiv jedne albanske grupe, sprečila ubistvo 8. 000 ljudi, piše Velt, ocenjujući da je to, očito, bilo veoma jako preterivanje i znak kako vlada u Skoplju želi situaciju da iskoristi za unutrašnjo-političke ciljeve.

Situacija je previše kompleksna, da bi se brzo mogla razrešiti, ocenjuje ovaj dnevnik i piše da je, na drugoj strani, za sve učesnike još puno toga u igri i da bi to na kraju, možda, moglo da bude i spas.

Ukazujući da su Kosovo i Albanija za punu integraciju u Evropskoj uniji i da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU i Bugarska kao član EU uvek imaju u vidu briselsku perspektivu, list piše da bi tako teza da je EU nezaobilazni faktor stabilnosti na Balkanu mogla u slučaju Makedonije biti više od jedne prazne fraze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво