Читај ми!

Vajgl: Incident u Kumanovu samo vrh ledenog brega

Zaustavljanje političke krize i nasilja u Makedoniji je uslov kako bi ove godine ta zemlja dobila pozitivan izveštaj o mogućem početku pristupnih pregovora s Evropskom unijom, poručuje stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl.

Ivo Vajgl kaže da će EU narednih dana konkretizovati ono što može da ponudi Makedoniji kako bi stabilizovala stanje, prenosi Tanjug.

"Makedonske vlasti moraju konstruktivno rešavati političku krizu, koja je kulminirala terorističkim napadom u Kumanovu, i pokazati inkluzivnost prema makedonskim Albancima", navodi Vajgl.

Upozorava da bi, nakon devet godina pozitivnih izveštaja o napretku zemlje, podrška Brisela Makedoniji mogla izostati.

"Zaustavljanje političke krize i nasilja uslov je da se EU pozitivno postavi prema pitanju makedonske budućnosti, a ta je budućnost članstvo u Evropskoj uniji", ističe Vajgl.

Uprkos pozitivnim izveštajima EP, početak pristupnih pregovora s Makedonijom blokira Grčka koja se protivi imenu te zemlje.

Ocenjuje da je Kumanovo za incident izabrano zbog blizine srpske i kosovske granice i zbog većeg udela albanskog stanovništva u tom gradu.

"Žrtava bi verovatno bilo manje da su makedonske vlasti uvažile upozorenja koja su dobijala i da su reagovali pravovremeno", smatra stalni izvestilac Evropskog parlamenta.

Vajgl kaže da je teroristički "incident u Kumanovu" samo "vrh ledenog brega" političke krize koja u Makedoniji traje već duže.

Vajgl za krizu u Makedoniji krivi "neodlučnost" i "inertnost" EU i NATO-a u integrisanju zemlje u te strukture.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво