Читај ми!

Grčka, razlike između EU i MMF-a koče kompromis

Ozbiljne razlike i protivrečnosti između grčkih poverilaca, Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, koče pregovore o postizanju sporazuma, ocenila je grčka vlada. MMF navodi da će Grčkoj možda biti potreban novi otpis duga.

Grčka vlada saopštila je da se zbog nemogućnosti sporazuma između grčkih poverilaca, Evropske unije i MMF-a ne može postići kompromis i dodaje da su za tu situaciju isključivo odgovorni grčki poverioci, prenosi Beta.

Grčka vlada optužila je EU i MMF da slede "različite strategije".

MMF je nepopustljiv kada je reč o reformama tržišta rada i penzija ali je fleksibilniji po pitanju smanjenja javnog duga da bi zemlja bila održiva, a s druge strane Evropska komisija se protivi svakom restrukturiranju duga ali je mekša po pitanju teških reformi oko tržišta rada i penzija, navodi se u saopštenju vlade.

"Imajući u vidu ovu veliku razliku, grčka vlada odlučila je da ne donosi zakone o reformama pre sporazuma sa svojim poveriocima", navodi se u saopštenju.

Atina i njeni poverioci nekoliko meseci pokušavaju da nađu sporazum o merama koje zemlja treba da usvoji da bi se oslobodila poslednja tranša zajma od 7,2 milijarde evra. Dugo trajanje pregovora teško je pogodilo grčku privredu koja se našla u manjku likvidnosti kada joj dospela otplata duga MMF-u 12. maja od 769 miliona evra.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis, koji je u poseti više evropskih zemalja, rekao je u Briselu da neće biti sporazuma sa kreditorima do sastanka ministara finansija evrozone 1. maja.

MMF: Grčkoj će možda trebati otpis duga

Međunarodni monetarni fond  saopštio je da će Grčkoj možda trebati novi otpis duga, ali je negirao medijske spekulacije da se za takvu meru zalagao na prošlomesečnom sastanku evrogrupe, prenosi Tanjug.

"Tokom prošlomesečnog sastanka evrogrupe u Rigi, MMF se nije zalagao za novi otpis duga Atini, kao što su javili neki mediji", navodi se u saopštenju tog međunarodnog kreditora.

"Na tom sastanku, direktor Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda za Evropu Pol Tomsen govorio je o kompromisu koji mora biti postignut zarad dostizanja dogovora u aktuelnim pregovorima, kao i o tome da što su dogovorene mere i ciljevi udaljeniji od prvobitnog sporazuma iz 2012. godine, to će biti veća potreba za dodatnim finansiranjem i otpisom duga kako bi se dug Grčke učinio održivim", navodi se u saopštenju MMF-a. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво