Zaev: Gruevski pokušao da prikrije ubistvo

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije optužio je premijera Nikolu Gruevskog da je pokušao da prikrije ubistvo, koje je pre gotovo četiri godine počinio policajac na dužnosti. Večeras protest u centru Skoplja.

Lider SDSM Zoran Zaev je rekao da se to, jasno može zaključiti iz nezakonito prisluškivanih razgovora šefa tajne službe Saše Mijalkova, prenosi Tanjug.

U još jednoj od niza "bombi" u okviru projekta "Istina o Makedoniji", lider SDSM-a Zoran Zaev je na konferenciji za novinare ponovio da je obaveza te stranke da objavi istinu o kriminalnom vladanju Gruevskog.

"Iskreno smo započeli projekat koji je doneo istinu, a istina je teška, bolna i peče, ali je jedna i jedinstvena i građani moraju da je doznaju u celosti", rekao je Zaev.

Objasnio je da je Neškovsog ubio jedan policijski službenik dok je VMRO-DPMNE slavila na trgu u Skoplju pre gotovo četiri godine.

"Smrt ovog mladića je osim bola i revolta otvorila i pitanja koja do danas nisu zatvorena. Zbog čega je MUP danima prikrivao ubistvo, zbog čega je odgovornost svedena na pojedinca, zbog čega niko nije preuzeo odgovornost za gašenje jednog mladog života", rekao je Zaev.

Po rečima lidera opozicije iz prisluškivanog materijala se može čuti priznanje Saše Mijalkova da je ubistvo ovog mladića izvršio policajac Igor Spasov koji je bio na dužnosti, a ne kako se želelo prikazati da je taj policajac skupu prisustvovao kao fizičko lice.

"Vlast Gruevskog je skrojila plan da se iza zida lične odgovornosti prikrije odgvornost MUP-a", dodao je Zaev koji je optužio Gruevskog da je znao za ubistvo Neškoskog.

"Znao je ko je ubio Neškovskog, ali je to sakrivao. Znao je da su njegovo obezbeđenje i MUP krili slučaj i pravili lažne beleške i umesto da zatraži da se objavi istina i da se pozovu na odgovornost svi koji su učestvovali u tom događaju stao je u odbranu svojih ljudi kako bi zaštitio svoju kožu", rekao je Zaev.

Lider SDSM-a je rekao i da ministarka policije Gordana Jankuloska mora da snosi odgovornost za slučaj ubistva Neškovskog, kao i svi koji su u to umešani, odnosno svi koji su znali a ćutali, a odgovornost mora da snosi i sam Gruevski jer je od roditelja i javnosti sakrio istinu", naveo je Zaev.

Govoreći o akciji SDSM-a koji pokušava da spasi Makedoniju, Zaev je rekao da je već pozvao nezavisne intelektualce da im u tome pomognu. Dobro je, ocenio je, što se formiraju građanska udruženja za zaštitu Ustava.

"Sve je izvesnije da će doći do ogromnog saveza građana za povratak slobode i demokratije", rekao je Zaev i dodao da "ako ne valja lokomotiva ne treba menjati vagone.

SDSM pažljivo vodi čitav postupak za obelodanjivanje istine o Makedoniji i da ovoj partiji nije stalo do vlasti već da želi da obezbedi institucije za fer izbore kako bi se zemlja vratila u normalu.

"Ovo radimo da se tako nešto više nikada ne bi ponovilo. Navikli smo se na autokratsku vlast. Naše poruke za jedinstvo su upućene svim građanima i očekujem da će nam se apsolutno svi priljučiti", rekao je Zaev.

Posle obelodanjivanja istine o ubistvu Neškovskog revoltirani građani su putem socijalnih mreža zakazali protest za 18 časova ispred vlade.

Lider opozicione SDSM Zoran Zaev je pocetkom februara počeo javnosti da predstavalja seriju materijala, takozvanih "bombi" koja se odnosi na nezakonita prisluškivanja.

Prema njegovim tvrdnjama, tokom poslednje četiri godine u Makedoniji su premijer Nikola Gruevski i direktor Državne bezbednosti Sašo Mijalkovski nezakonito prisluškivali više od 20.000 građana, preko 100 novinara, kao i neke strane diplomate.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво