Читај ми!

Makedonija, pucanj u jedinstvo islamske zajednice

Prevrat u Islamskoj verskoj zajednici u Skoplju. Bivši muftija Ibrahim Šabani i više od 50 naoružanih osoba zauzeli sedište te organizacije. Policija raspoređena oko objekta. Tokom jutra, jedna osoba povređena u još nerasvetljenom incidentu.

Islamsku versku zajednicu u Makedoniji trese najozbiljnija kriza u poslednjih nekoliko godina, pošto je grupa naoružanih osoba zauzela sedište te organizacije u Skoplju, dok se istovremeno bivši reis Sulejman Redžepi "krije pod zaštitom naoružanih ljudi".

Skopski muftija Ibrahim Šabani i nekadašnji sekretar Islamske verske zajednice Afrim Tahiri, glavni organizatori te "akcije", naveli su da će u sedištu islamske zajednice ostati sve do izbora novog reisa.

Redžepi je, naime, prošle sedmice na tajnom zasedanju u Kondovu odlučio da smeni Šabanija i generalnog sekretara IVZ Afrima Tahirija, a sebe reizabere na najvišu versku poziciju muslimana u Makedoniji.

Muftijini sledbenici smatraju da Redžepi nije poštovao Statut IZV, kao i da je vređao vernike i njihove supruge. Na čelo IVZ je, prema njihovim rečima, sada postavljen Privremeni savet, koji predvodi muftija Šabani.

Istovremeno, niko tačno ne zna gde se nalazi Sulejman Redžepi, koji je na Fejsbuku napisao da se nalazi "na sigurnom pod oružanom zaštitom". Makedonski mediji na albanskom jeziku javili su tokom poslepodneva da je Redžepi sazvao sednicu rijaseta u Kondovu.

Svemu je najpre prethodio verbalni, a neki mediji su tvrdili i fizički obračun Šabanija i Redžepija, navodno zbog para za kiriju, a nakon proslave povodom uspešno završene denacionalizacije imovine IVZ.

Nakon toga je Šabani dao rok od 48 sati da mu se Redžepi izvini za izrečene uvrede na njegov račun, ali je umesto izvinjenja muftiji stiglo razrešenje. 

Kako javlja makedonsko izdanje Kohe, tokom jutra je ispaljeno i nekoliko hitaca iz vatrenog oružja, ali nije jasno ko je pucao. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo da obezbeđuje i štiti državne i verske institucije, još se nije zvanično oglasilo tim povodom. Policijske snage su raspoređene oko objekta, ali se ne mešaju u događaje.

Tokom jutra, jedna osoba je povređena u incidentu koji mnogi u Skoplju povezuju sa događajima u Islamskoj zajednici, ali čelnici te organizacije nisu želeli da komentarišu. 

Kriza u Islamskoj zajednici u Skoplju eskalirala je posle tuče reisa Redžepija i muftije Šabanija na parkingu ispred zgrade opere, kada je reis, navodno, išamarao muftiju i njegove saradnike nazvao kriminalcima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво