Читај ми!

Bez Varufakisa napredak u pregovorima o grčkom dugu

Grčka i njeni evropski kreditori konačno napreduju u pregovorima, samo nekoliko dana pošto grčki ministar finansija Janis Varufakis ne učestvuje u njima, rekao je neimenovan zvaničnik agenciji AFP.

Pregovarači su rekli da ima ohrabrujući znakova sa sastanaka vođenih ovog vikenda u Briselu o listi reformi, neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodnepomoći vredne 7,2 milijarde evra, prenosi Tanjug.

"Dosta se napredovalo, približavamo se sporazumu", rekao je portparol grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i dodao "sve će biti odlučeno naredne sedmice".

Razgovori su počeli u četvrtak i prvi put ih je vodio ekonomista i pomoćnik ministra spoljnih poslsova Euklid Cakalotos, koji je prošle sedmice zamenio Varufakisa na čelu grčkog pregovaračkog tima, navodi francuska agencija.

Neimenovani izvor je rekao da su razgovori u Briselu konstruktivni i da su i ohrabrujući. Oni će biti nastavljeni sutra i mogli bi da traju najmanje do srede, što je dobar znak, naveo je taj izvor.

Poludržavna grčka agencija ANA je takođe izvestila o napretku u razgovorima i poboljšanoj atmosferi na njima.

Grčka je 30. aprila u Briselu nastavila pregovore sa svojim međunarodnim kreditorima o reformama neophodnim za isplatu tranše kredita pomoći koja joj je prekopotrebna.

Atina do 12. maja treba da otplati gotovo milijardu evra duga i kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Delegacija EU i MMF-a insistira na tome da, pre puštanja preostale rate kredita Atini, Grčka obeća da će sprovesti reforme.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocenjuje, preti bankrot, a možda i izlazak izevrozone. 

Pet razloga za ostanak Grčke u evrozoni

Grčka nikada nije bila tako blizu da odustane od evra kao zajedničke valute, ali postoji pet jakih razloga zašto se to neće dogoditi, smatra ekonomski komentator Dojče velea Maks Hofman.

Kao prvi razlog Hofman je u tekstu, koji donosi nemački javni servis, naveo da to nije ni malo jednostavno i da Grčka ne može "slučajno" da isklizne iz monetarnog saveza, jer međunarodne finansijske institucije nisu toliko nemoćne, prenosi Tanjug.

Ako Grčka ne plati samo jednu mesečnu ratu MMF-u, onda su zvanično bankrotirali, ali direktorka MMF-a Kristin Lagard, neće odmah proglasiti platežnu nesposobnost Grčke, već se tako nešto mora formalno potvrditi, a to traje nekoliko dana. Čak i posle toga, MMF ima još političkog manevarskog prostora ako Grci obećaju poboljšanje, smatra Hofman.

Drugi razlog je taj što odustajanje od evra nije neizostavno jeftinija varijanta.

Veruje se da bi, za Grčkom, istim putem, zahvaljujući raznim špekulantima, pošle i Italija i Portugal i da bi "zaraza" mogla da zahvati još neke države. Evropska unija je spremnija za takve slučajeve nego pre nekoliko godina, ali u Briselu niko nije spreman da isključi tu mogućnost.

Evropska unija bi u svakom slučaju morala da pomaže Grčkoj i posle njenog napuštanja evrozone, što bi dovelo do potpunog sloma grčke ekonomije. Svejedno je da li bi onda Grčka bila članica Evropske unije ili ne, Brisel bi morao da pomogne. To ne bi bilo mnogo jeftinije od ostanka Grčke u evrozoni.

Kao treći razlog Hofman je naveo da je izlazak Grčke iz evrozone "geopolitička besmislica".

Grčka je deo nestabilnog Balkana, tradicionalni prijatelj Rusije i kapija za izbeglice iz Sredozemlja. Da li ostale članice Evropske unije zaista žele da potisnu takvu zemlju u izolaciju sa nesagledivim geopolitičkim posledicama, pita se Hofman i ističe da se i u izboru reči poslednjih nekoliko dana čuje da su brojni evropski političari počeli da obrazlažu pomoć Grčkoj geopolitički, a ne više ekonomski.

Ciprasov stav i ponašanje su osnova četvrtog razloga grčkog ostajanja u evrozoni.

Hofman navodi da u Briselu postoje ozbiljne analize da je samit "loše raspoloženih ministara finansija" u Rigi bio prekretnica i da je grčki premijer Cipras shvatio da u toj partiji pokera više nema ni jednog keca u rukavu i da je zbog toga zamenio svog glavnog pregovarača.

"Očito će trojka sada pregovarati sa ljudima koji se razumeju u svoj posao i ne sanjaju ideološke snove", kaže Hofman.

Peti, ali ne i najmanje važan, razlog ima devizu "Unija je - Unija" i predstavlja osnovu za očuvanje evropske ideje.

Ako Grčka istupi, monetarna unija više neće biti pravi savez, već bi, psihološki gledano, više odavala utisak zone fiksnih monetarnih kurseva.

U takvoj situaciji primetno bi oslabila motivacija za jače ekonomsko, ali i političko povezivanje, pa bi evropska ideja pretrpela težak udarac.

"Krupni igrači u Evropskoj uniji će učiniti sve da to spreče", poručuje Hofman.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво