Читај ми!

Potraga za organizatorima napada u Zvorniku, uhapšene dve osobe

Uhapšene dve osobe koja se dovode u vezu sa terorističkim napadom u Zvorniku, Kasim Mehidić i Avdulah Hasanović, koji je prošle godine boravio u Siriji. Policijska akcija i dalje traje. U BiH u sredu dan žalosti.

Zajednički istražni tim, formiran nakon ubistva policajca u Zvorniku, uhapsio je, u odvojenim akcijama, dve osobe koje se sumnjiče za organizovanje ovog terorističkog napada.

U Tuzli i Kalesiji uhapšeni su Avdulah Hasanović i Kasim Mehidić, koji su, navodno, bili u vezi sa Nerdinom Ibrićem, koji je u policijskoj stanici u Zvorniku ubio jedno, a ranio dvojicu policajaca, prenose sarajevski mediji.

Hasanović je, u sklopu široke akcije protiv regrutne mreže Islamske države u BiH, uhapšen i u septembru prošle godine, rame uz rame sa jednim od navodnih lidera te organizacije Bilalom Huseinom Bosnićem.

Mehidić je uhapšen u Kalesiji, nakon čega je policija pretresla njegovu kuću i druge prostoriji koje je u koristio. Policija je, tragajući za dokazima, pretresla i Mesdžid u Dubici.  

Istražni tim, koji je formiran po nalogu glavnog tužioca Tužilaštva BiH, rano jutros je završio uviđaj na mestu terorističkog napada u Zvorniku, prenosi Tanjug.

Objašnjavajući okolnosti hapšenja Abdulaha Hasanovića, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je rekao da je reč o osobi koja je već ranije policijski "obrađivana" i po pitanju odlaska na ratište u Siriju.

"Neki tragovi vode prema vehabijskim pokretima na drugim lokacijama. Intenzivno radimo na terenu sa SIPA i drugim agencijama na ovom slučaju", rekao je ministar unutrašnjih poslova RS.

Jedan policajac je ubijen, a dvojica su ranjena kada je sinoć oko 19 sati 24-godišnji Nerdin Ibrić upao u policijsku stanicu u Zvorniku i pucao iz vatrenog oružja.

U BiH je u sredu dan žalosti povodom događaja u Zvorniku. 

Specijalni istražni tim pretresao je objekte na dve lokacije na području opštine Zvornik, kako bi pronašao i privremeno oduzeo predmete koji se mogu dovesti u vezu s krivičnim delom terorizma.

Kako je saopšteno iz SIPA, izvršenim uviđajnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i prikupljeni tragovi na licu mesta koji će poslužiti u rasvetljavanju tog krivičnog dela.

Istovremeno se u svojstvu svedoka saslušava veći broj osoba.

U Zvorniku mirno, pojačano prisustvo policije

Na ulicama Zvornika od jutros je mirno, ali je primetno pojačano prisustvo policijskih službenika, javili su reporteri portala Klix.ba, prenosi Tanjug.

Primetno je i pojačano obezbeđenje policijske zgrade u kojoj se napad dogodio, dok policijsku stanicu čuvaju službenici sa dugim cevima.

Stanovnici Zvornika ne žele mnogo da govore o jučerašnjem događaju. U Zvorniku, međutim, nije primetna posebna napetost, a pojačano prisustvo policije znatno umiruje stanovnike.

Noćas je u Banjaluci zasedala Vlada Republike Srpske i osudila teroristički napad u Zvorniku.

Državne institucije, diplomatska predstavništva i pojedinci najoštrije su osudili teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, kada je jedan policajac poginuo, a dvojica ranjena. Istovremeno, apeluje se na mir i uzdržavanje od govora mržnje i podizanja tenzija.

Sarajevski mediji pišu da je napadač Nerdin Ibrić rođen i živeo u mestu Kučić Kula kod Zvornika.

Kako piše Dnevni avaz, "imao je godinu dana kada su pripadnici Vojske RS sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. juna 1992. godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni".

Nerdin Ibrić i njegova majka su bili među prvim Bošnjacima povratnicima u mesto Kučić Kula koje je, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, pripalo Republici Srpskoj.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je telegram saučešća predsedniku Skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta, prenosi Beta.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара