Читај ми!

Cipras popušta, Varufakis skrajnut u pregovorima sa kreditorima

Grčki ministar finansija Janis Varufakis skrajnut je posle neuspešnih tromesečnih pregovora Atine sa međunarodnim kreditorima, koji su kulminirali neprijatnim sastankom ministara evrozone prošlog petka, piše "Fajnenšel tajms". Atinu očekuje isplata penzija i subvencija do kraja meseca, a u maju duga i kamate MMF-u.

Vrednosti akcija na atinskoj berzi naglo su pale pošto je grčki premijer Aleksis Cipras objavio promenu plana pregovora sa kreditorima, predstavljajući kao nove članove tima dva nižerangirana britanska stručnjaka.

Kako ističe britanski list, čini se da je Cipras spreman da pruži ustupke kreditorima, dok se Grčka bori da namakne milijardu evra za penzije i podsticaje do kraja meseca i vrati zajam i kamatu MMF-u u vrednosti od 880 miliona evra do sredine maja.

Takav potez je došao pošto je Varufakis oštro kritikovan na sastanku ministara finansija evrozone u Rigi, jer nije uspeo da postigne napredak kako bi se Grčkoj odmrzle 7,2 milijarde evra koje čeka od prošle godine.

Analitičar za finansijske rizike Grupe "Evroazija" Mudžaba Rahman ocenjuje Ciprasov potez kao pozitivan razvoj događaja za dobrobit sporazuma.

Prema njegovim rečima, Varufakis je postao najveća prepreka Grčkoj za dobijanje nove tranše zajma. "Varufakisov odnos sa Ciprasom i Ciprasova spremnost da ga se reši bilo je ključno pitanje na koje su investitori bili fokusirani", ističe Rahman.

Zvaničnik grčke vlade rekao je da će ministar finansija predvoditi novi "politički pregovarački tim" i da će ostati u "okviru kolektivnog odlučivanja i sprovođenja odluka" u levo orijentisanoj vladi Sirize, navodi Fajnenšel tajms.

Međutim, zamenik šefa diplomatije za ekonomska pitanja Euklid Cakalotos postavljen je na mesto koordinatora novog tima, čime se u stvari ograničava Varufakisova uloga. Diplomac Oksforda i Sirizin nekadašnji ministar vlade u senci, bio je preskočen kad se birao prvi čovek grčkih finansija posle januarskih izbora.

Jorgos Čulijarakis, koji je napustio mesto profesora na Mančesterskom univerzitetu kako bi predvodio savet ekonomskih stručnjaka grčkog ministarstva finansija, baviće se svakodnevnim pregovorima u Briselu.

Čulijarakis se smatra umernijim od svog prethodnika Nikosa Teokarakisa, Varufakisovog kolege koga optužuju za namerno odugovlačenje pregovora o izlasku Atine iz finansijske krize.

Cipras je pobedio na januarskim izborima uz obećanje da će ukinuti mere štednje koje su ogorčile javnost, uključujući smanjenje penzija i povećanja poreza, što je bio uslov da Grčka od drugih zemalja evrozone i od Međunarodnog monetarnog fonda dobije dva paketa međunarodne kreditne pomoći od ukupno 240 milijardi evra.

Dok izgleda da Varufakis i dalje uživa popularnost kod kuće – 55 odsto ispitanika ga je u jednoj anketi ocenilo pozitivno, a ta anketa je pokazala da opada rejting Vlade, koju je 52 odsto ocenilo negativno.

To je 29 odsto više nego u februarskoj anketi.

Ipak, vladajuća stranka Siriza sa 33,3 odsto podrške glasača, i dalje uživa udobnu prednost nad svojim glavnim rivalom, konzervativnom strankom Nova demokratija, koju podržava 20,2 odsto glasača.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво