Hrvatski državljani u Nepalu na sigurnom

Dvadesetak hrvatskih državljana, koji su otputovali u Nepal organizovano, uglavnom preko slovenačkih i srpskih turističkih agencija, dobro su i na sigurnom, saznaje agencija "Hina" u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Informacije o turistima Ministarstvo dobija od njihovih porodica ili putem Fejsbuka i potvrđuje da su bezbedni, prenosi Tanjug.

Portparolka Ministarstva Danijela Barišić navela je da su hrvatska ambasada u Nju Delhiju i resorno ministrastvo u stalnom kontaktu s ostalim državama članicama Evropske unije, kao i sa samom EU kako bi se organizovao odlazak iz Nepala.

U Nepalu je i hrvatski alpinista Željko Bockovac, ali on nije na Mont Everestu, gde je lavina u subotu zatrpala deo baznog logora i odnela najmanje 17 života, nego u podnožju planine Baruntse na istoku Nepala.

Bockovac se javio porodici da su dobro, i on i ostali alpinisti u njegovoj ekspediciji.

"Oni silaze polako prema dolini i neće se više penjati, jer je opasno", potvrdio je agenciji alpinista i putopisac Stipe Božić.

Dodaje da je u Nepalu još troje hrvatskih alpinista - Ena Vrbek, koja je na sigurnom u Katmanduu, kao i još dvojica alpinista koji su sa slovenačkom grupom, takođe na sigurnom.

Nepal je u subotu pogodio razorni zemljotres jačine 7,9 stepeni prema Rihterovoj skali.

Prema najnovijim podacima, broj poginulih je porastao na 3.700, dok će konačni bilans žrtava zavisiti od stanja u ugroženim planinskim selima do kojih spasiosci još pokušavaju da stignu.

Povodom katastrofalnog potresa tla koji je pogodio jednu od najsiromašnijih država u Aziji, prva potpredsednica hrvatske vlade i šefica diplomatije Vesna Pusić uputila je poruku saučešća, dok je hrvatski Crveni krst uputio apel za pomoć stanovništvu Nepala kako bi se donacijama građana prikupila sredstva za hranu, vodu i smeštaj za 75.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се