Читај ми!

Albanci bojkotuju makedonskog predsednika, policija napustila Gošince

Grupa od 40 naoružanih osoba koje su desetak sati držale karaulu Gošince nestala je bez traga. Policija se povukla. Albanski zvaničnici bojkotovali hitan sastanak kod predsednika Đorđa Ivanova. Makedonski MUP tvrdi da ima operativna saznanja i identitete osoba koje su izvršile napad.

Makedonska politička scena, već ozbiljno uzdrmana serijom "eksplozija" koje su izazvale opozicione "bombe", dobila je dodatni udarac u utorak kasno uveče, pošto se predstavnici tamošnjih Albanaca nisu pojavili na hitnom sastanku koji je povodom događaja u karauli Gošince sazvao predsednik Đorđe Ivanov.

"To je nepostojeći sastanak, jer je Ivanov nelegitiman predsednik", rekao je Bujar Osmani, visoki zvaničnik Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija. Ta partija je još u utorak pozvala građane Makedonije da ne nasedaju na provokacije, navevši da akcije poput one u Gošincu ne idu u prilog Albancima.

Ni predsednik Ivanov ni predstavnici vladajuće VMRO-DPMNE nisu reagovali na izostanak albanskih koalicionih partnera.

Ni 24 časa od krize u brdima kod Kumanova nije jasno ko, u stvari, čini četrdesetočlanu grupu koja je u uniformama sa oznakama rasformirane UČK zauzela karaulu Gošince i odatle proterala četvoricu policajaca.

Reporter RTS-a sa lica mesta javlja da nema konkretnih detalja o incidentu, ali iz policije je potvrđeno da se došlo do brojnih novih dokaza.

"Imamo operativna saznanja i informacije o osobama koje su izvršile teroristički akt u selu Gošince, preduzimaju se mere da bi se obezbedili dokazi relevantni za sud. Razmenjujemo informacije i sa kosovskim vlastima, imamo i operativne informacije u vezi sa logistikom tog napada", navodi Ivo Kotevski iz makedonskog MUP-a.

Policijski transporteri su napustili karaulu, a mesto je i dalje dobro obezbeđeno.

Situacija je trenutno mirna, mada je otkazan fudbalski derbi Škendija–Vardar, koji je trebalo da se odigra u Tetovu.

Analitičari: Incident izrežiran

S druge strane, makedonski analitičari sumnjaju da je ceo incident izrežiran.

"Događaji iz 2001. godine bili su splet okolnosti sa situacijom na Kosovu. Danas, međuetnički odnosi na severu su relativno dobri. Stanovništvo na tom području ne podržava ekstremiste", napominje vojnopolitički analitičar Blagoje Markovski.

Lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev smatra da postoje dve mogućnosti: prva – da je to delo banditske radikalne grupe, a druga – da je to inscenirala vlast.

"Šta god da je u pitanju, odgovornost moraju da snose nadležni, pre svih ministar unutrašnjih poslova", poručuje Zaev.

U policiji ne žele da spekulišu, a više od 24 časa posle incidenta niko od međunarodnih zvaničnika nije se oglasio.

Odgovornost za napad preuzela je Oslobodilačka nacionalna armija (ONA), ili na albanskom UČK, na čijem se čelu, ako je verovati kominikeima koji kruže internetom, nalazi izvesni "komandant Fljamuri".

Prava ONA je rasformirana 2001. godine, shodno slovu Ohridskog sporazuma, kojim je Makedonija, posle šest meseci borbi i oko 200 žrtava, skrajnuta sa ivice građanskog rata.

Tokom krize oko karaule Gošince, međutim, nije ispaljen nijedan metak, a ni dan posle akcije naoružane grupe nije se pojavila nijedna njihova slika, što je makedonske i kosovske analitičare navelo na zaključak da je reč o režiranoj predstavi, smišljenoj kako bi se skrenula pažnja sa krize koju je izazvalo razotkrivanje afere o prisluškivanju oko 20.000 Makedonaca.

Druga po snazi albanska partija u Makedoniji, Demokratska partija Menduha Tačija, nije se, međutim, oglasila povodom događaja u okolini Lipkova. DPA je još ranije iz senke podržavala niz grupa koje su, u proteklih desetak godina, pretile stabilnosti Makedonije.

Tokom jutra, makedonske snage bezbednosti povukle su se iz okoline karaule Gošince, a lokalno stanovništvo tvrdi da se ništa nije ni desilo, osim što je lokalnim putem prošlo desetak oklopnih transportera "hermelin", koji su glavnu ulogu igrali i tokom krize 2001. godine u Tetovu.

Jedan takav transporter, poklon Nemačke, upao je u zasedu ONA na obodu Tetova u kojoj je ranjeno petnaestak makedonskih policajaca, čime je i "zvanično" počeo konflikt 2001. godine.

"Niko nije video uniformisane pripadnike UČK", rekao je Sejdula Duraku, prvi čovek opštine Lipkovo, u kojoj se nalazi selo Gošince.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво