Читај ми!

Makedonska policija povratila karaulu koju je zauzeo UČK

Četrdeset naoružanih osoba, najverovatnije sa Kosova, zauzelo je oko dva časa noću karaulu u selu Gošince, u opštini Lipkovo, potvrdila je makedonska policija. Napadači su nosili uniforme sa oznakama "UČK". Makedonska policija kontroliše karaulu.

00.10 - Makedonski predsednik Đorđi Ivanov sazvao sastanak najviših državnih zvaničnika na kojem će biti razmotrena bezbednosna situacija u toj državi.

20.30 - Oslobodilačka nacionalna armija (UČK) preuzela odgovornost za incident u selu Gošince, javljaju prištinski mediji. Saopštenje potpisao "komandant Fljamuri". ONA pozvala na mobilizaciju "protiv represije i diskriminacije Albanaca". 

17.20 - Makedonska policija "obezbeđuje karaulu Gošince", rekao je televiziji Sitel portparol makedonske policije Ivo Kotevski, koji je naglasio da je za incident, prema prvim informacijama, "odgovorna grupa iz Gnjilana", čiji je lider izvesni Dževahir Ademi.

16.30 - Kosovska policija je saopštila da nije zabeleženo kretanje sumnjivih grupa ili pojedinaca oko makedonske granice, prenosi Koha ditore

15.24 - Derbi 26. kola Makedonije između Škendije i Vardara, koji je trebalo da se igra u sredu u Kumanovu, odložen je zbog bezbednosne situacije u Makedoniji. 

15.13 - DUI, partija Alija Ahmetija, nekadašnjeg lidera UČK u Makedoniji, osudila događaje u selu Gošince, navodeći da takav razvoj situacije ne odgovara interesima Albanaca.  

15.00 - Konvoj od nekoliko oklopnih vozila makedonskih snaga bezbednosti zaputio se ka selu Gošince, javlja makedonska televizija NOVA. Nejasno je da li se napadači i dalje nalaze u tom selu.

Makedonska policija i grupa naoružanih osoba koje se predstavljaju kao pripadnici UČK nalazili su se nekoliko sati oči u oči kod sela Gošince, u najozbiljnijoj krizi koja je potresla tu državu još od operacije "Planinska bura" krajem 2007. godine na Šar-planini.

"Mi smo UČK, ni Ahmeti ni Gruevski neće moći da vas spasu, ne sviđa nam se Ohridski sporazum, želimo svoju državu", rekli su napadači koji su prošle noći zauzeli karaulu nedaleko od Kosova.

Makedonska policija je potvrdila da je karaula u selu Gošince bila zauzeta, kao i da su napadači govorili albanski i nosili uniforme sa oznakama "UČK", odnosno Oslobodilačke nacionalne armije, rasformirane Ohridskim sporazumom 2001. godine. 

Portparol makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski rekao je u utorak posle podne da karaulu i okolinu kontrolišu makedonske snage bezbednosti, navodeći da je za incident, prema prvim informacijama, odgovorna "grupa iz Gnjilana, koja je u Makedoniju ušla sa Kosova".

Kosovska policija je, u međuvremenu, demantovala da je bilo kakva sumnjiva grupa viđena u okolini makedonske granice.

Nema nezavisne potvrde detalja u vezi sa tim incidentom iako je tim OEBS-a krenuo ka selu Gošince, ali su odustali od ulaska u to selo jer, kako su naveli makedonski mediji, "nemaju blindirane džipove". 

Nema informacija gde se trenutno nalazi grupa naoružanih ljudi koji su nekoliko sati kontrolisali karaulu koja se nalazi desetak kilometara od sela Gošince. 

Kotevski je, ranije danas, na konferenciji za novinare rekao da je jedan od zarobljenih policajaca uspeo da se odveže i oslobodi ostale, nakon čega su peške otišli iz te karaule.

"Dok su odlazili čuli su rafal iz automatskog naoružanja", rekao je Kotevski.

Selo Gošince se nalazi nedaleko od Tanuševaca, gde je početkom 2001. godine počela pobuna Albanaca. Karaula Gošince je poslednjih godina nekoliko puta gađana iz minobacača.

Albanski mediji citiraju nekadašnjeg komandanta UČK za Lipkovo, Abedina Zumberija, koji tvrdi da tamošnji Albanci "nisu zainteresovani za novi konflikt", već da je oružana kriza u selu Gošince "proizvod vlade u Skoplju".

Još uvek je nejasno koja se grupa krije iza simbola UČK, ali je ova organizacija u protekla dva meseca preuzela odgovornost za dva bombaška napada na zgrade vlade u Skoplju u kojima nije bilo žrtava, a pričinjena je samo neznatna materijalna šteta.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво