Dodik: Poseta Srebrenici pokazala ljudski odnos prema žrtvama

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je njegova poseta spomen-obeležju u Potočarima, 16. aprila, da bi odao poštu stradalim Bošnjacima u Srebrenici, pokazala ljudski odnos prema žrtvama, ali je istakao da je protiv politizacije tog zločina.

"Nikad nisam negirao da je u Srebrenici bio strašan zločin i da je bio nepotreban kao i svi ratovi koji su vođeni na ovom prostoru", rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

Dodik je za Federalnu televiziju rekao da neće prisustvovati obeležavanju 11. jula u Potočarima, jer to mnogi politizuju, naglasivši da je u Potočare otišao samovoljno, kada nije bilo velike medijske pompe oko toga.

"Uvek sam smatrao da žrtvama treba odati počast, ali sam bio protiv politizacije koja je snažno vezana za sam zločin", rekao je Dodik i podsetio da je Republika Srpska svake godine imala izaslanika na obeležavanju 11. jula u Potočarima, preneli su mediji u BiH.

Dodik je naglasio da ga politizacija zločina u Srebrenici, kojom se pokušava nametnuti kolektivna odgovornost, dovodi u poziciju da ne prihvati kvalifikaciju genocida.

On je naveo da se zalaže za uspostavljanje nove međunarodne komisije u kojoj bi bili i Srbi i Bošnjaci i najviši svetski autoriteti, koja bi tačno utvrdila šta se desilo na području Srebrenice, jer bi to bilo najbolje za pomirenje.

Navodeći da ne pristaje na način na koji se piše o zločinima na području Srebrenice, Dodik je rekao da su tamo masovno stradali i Srbi.

"Zašto je problem da se utvrdi kompletna istina o Srebrenici? U suprotnom će biti stalno više istina", naglasio je Dodik, podsetivši da je postojala međunarodna komisija za istraživanje zločina u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара