Dan RS neće biti ukinut i ako odluči Ustavni sud BiH

Narodna skupština Republike Srpske neće ukinuti Dan republike čak i ako Ustavni sud BiH eventualno donese odluku kojom bi se ovaj državni praznik proglasio neustavnim, navodi se u deklaraciji koju je usvojio parlament RS.

Deklaraciju su podržala 63 narodna poslanika srpske nacionalnosti, dok su protiv donošenja deklaracije bili poslanici koalicije "Domovina", prenosi Beta.

Deklaracija je usvojena povodom zahteva bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH da oceni ustavnost Zakona o praznicima Republike Srpske, među kojima je državni praznik i Dan republike.

U tom dokumentu je ocenjeno da je osporavanje odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

Praznici RS su utemeljeni na načelu nediskriminacije i ne ugrožavaju nacionalni i verski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda i odgovaraju univerzalnim vrednostima, evropskim tekovinama i iskustvima, stoji u deklaraciji.

Još se ocenjuje da je "neprihvatljivo da se u postupku ocenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona cene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan republike".

"Parlament Srpske izražava punu volju i spremnost da se iskoriste sva pravna i politička sredstva da bi se odbranili legitimni interesi i sačuvao identitet Republike Srpske potvrđen Dejtonskim sporazumom", piše u dokumentu.

Parlament danas nije prihvatio zaključke koalicije "Domovina", u kojima se, između ostalog, navodi da sudovi moraju nepristrasno donositi odluke, te se pozivaju svi organi zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, a posebno u RS, da poštuju nezavisnost pravosudnih interesa.

Usvojenu deklaraciju treba da potvrdi Veće naroda RS, a, kako se ocenjuje, veto na ovaj dokument staviće Klub Bošnjaka.

OHR, delegacija Evropske komisije i Američka ambasada u BiH ranije su pozvale parlament RS da ne usvaja deklaraciju kojom se negira autoritet Suda BiH.

Republika Srpska uspostavljana je 9. januara 1992. godine pod nazivom Srpska republika Bosna i Hercegovina. Nju su proglasili srpski predstavnici u organima tadašnje SR BiH.

Zakonom o praznicima RS 9. januar se slavi kao Dan republike.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво