Читај ми!

Bušati: Besa da se granice neće menjati

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati kaže da je "težnja Albanaca učlanjenje u Evropsku uniju, zato što ona ujedinjuje narod i nacije". Dodaje da je evroatlanska orijentacija i Albanije i Kosova jasna, i da je još albanski premijer "dao besu međunarodnoj zajednici da se granice neće menjati".

Ditmir Bušati u intervjuu za Radio Slobodna Evropa navodi da je stav Albanije bio uvek kristalno jasan i dosledan. Komentarišući reakcije u Beogradu povodom izjave albanskog premijera Edija Rame, navodi da se Albanija smatra sidrom regionalne stabilnosti, zbog konstruktivnog i dinamičnog stava spoljne politike, prenosi Tanjug.

Edi Rama je za TV Klan Kosova izjavio da "ujedinjenje Kosova i Albanije" ima dve alternative i da sve zavisi od pristupa EU. Prvo rešenje je ujedinjenje u EU, a ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će "dve države biti prinuđene da se ujedine na klasičan način", rekao je Rama.

"Političari u Beogradu su slobodni da tumače izjave koje dolaze iz Albanije kako hoće, čak i u njihove dnevne, političke svrhe. Nije normalno da se one pogrešno protumače, ali me ne zabrinjavaju ni načini te interpretacije, pa ni zloupotreba tih izjava", dodaje Bušati.

Ističe i da prema EU i SAD postoji velika zahvalnost za sve što su uradili u regionu, naročito od pada komunizma pa do danas. Izrazio je uverenje da su i Albanija i Kosovo konkretnim procesima i delovanjima, ne samo u korist regiona već i šire, dokazali tu zahvalnost.

Na pitanje da li postoji zabrinutost kada je reč o politici EU prema Albancima na Balkanu, kao što je nekoliko puta istakao Rama, šef albanske diplomatije je odgovorio da prema Albnacima ne postoji diskriminirajuća politika.

"Mislim da je suprotno od toga tačno. Evropska unija vodi jednu pravednu i poštenu politiku prema svim zemljama u regionu. Ono što premijer Rama traži i što svi mi tražimo jeste jedan predvidiv proces", kazao je Bušati.

"Mi smo pozdravili to što je Srbija dobila status kandidata i što je otpočela pregovore za članstvo. Isto smo uradili i u slučaju Crne Gore i verujem da bi jedna eventualna odluka za početak pregovora sa Albanijom bila doprinos EU za politike koje je ona sama ukorenila na Zapadnom Balkanu. Isto možemo reći i kada govorimo o procesu liberalizacije viza na Kosovu, o potpisivanju Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje sa Kosovom, zato što su to, na jedan ili drugi način, investicije Evropske unije za građane Zapadnog Balkana", navodi Bušati.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи