Читај ми!

Polemika Rame i Vučića

Premijer Albanije rekao da će se Albanija i Kosovo "ujediniti na klasičan način", ukoliko EU ne bude otvorila puteve za integraciju. Vučić na Tviteru poručio Rami da se Kosovo i Albanija nikada neće ujediniti. Provokacije neprihvatljive, ocenjuje Evropska unija.

Edi Rama je, u zajedničkom intervjuu sa zamenikom kosovskog premijera Hašimom Tačijem za prištinsku televiziju Klan Kosova, rekao da ujedinjenje Kosova i Albanije ima dve alternative i da sve zavisi od EU, prenosi Tanjug.

Prvo rešenje je ujedinjenje u Evropskoj uniji. Međutim, ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će "dve zemlje biti prinuđene da se ujedine na klasičan način", rekao je albanski premijer.

Rama je naveo da se "dve zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji".

Tači je dodao da Ramine reči nisu pretnja Evropskoj uniji, već da je reč o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU.

Rama je ponovio da je sramota za EU što se ne završava proces liberalizacije viza za građane Kosova, koji jedini u regionu nemaju te olakšice.

Tači je podsetio da je Kosovo već ostvarilo sve obaveze koje ima za liberalizaciju viza.

Vučić: Izjava Rame izaziva nestabilnost u regionu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Kosovo i Albanija nikada neće ujediniti, reagujući tako na izjavu albanskog premijera Edija Rame.

"Molim albanske lidere da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu!", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

"Uvek smo pokušavali da nađemo najbolji i najlepši mogući jezik sa Tiranom, ali danas su prekardašili ovim izjavama kako će da seujedinjuju milom ili silom, bilo pod evropskom  kapom, bilo bez evropske kape", rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Vučić je rekao da Srbija nikome ne preti, a da bi Rami i Tačiju "dobro bilo da ne sanjaju te snove, jer te snove o ujedinjenju Albanije i Kosova neće dosanjati, ma ko da ih u tom poslu podržava".

Đurić: Napad na mir i pretnja stabilnosti 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da izjave albanskog premijera Edija Rame predstavljaju napad na mir, grubu pretnju stabilnosti u regionu i opasan poziv na prekrajanje granica na Balkanu.

Pozvao je Albaniju da prestane sa "udaranjem u ratne bubnjeve".

Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da takve izjave ne mogu da donesu ništa, osim ugrožavanja krhke stabilnosti u regionu.

Podvukao je da Srbija nikada neće dozvoliti ujedinjenje Albanije i Kosova.

Prema njegovim rečima, Ramina izjava je pretnja koja spada u nadležnosti EU i UN, zbog čega Srbija očekuje da se relevantne međunarodne organizacije oglase tim povodom i iznesu sud o izjavama koje predstavljaju huškanje na nove podele.

Politički analitičar Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je Edi Rama svojom izjavom zapretio EU da, ako Kosovu ne bude obezbeđena vizna liberalizacija, da bi moglo doći do ujedinjavanja sa Albanijom.

"Tu je prešao jednu crtu i za Zapad i za Srbiju. Iste rekacije će biti na obe strane", smatra Janjić. 

EU: Provokacije neprihvatljive, svako svojim tempom u EU

Evropska unija je večeras reagovala na izjave albanskog premijera, stavivši do znanja da su "neprihvatljive provokacije" pošto zemlje Zapadnog Balkana "napreduju svaka svojim tempom" u evropskoj integraciji, što "uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusedske odnose".

To je agenciji Beta prenela Maja Kocijančič, portparolka visokih zvaničnika Evropske komisije Federike Mogerini i Jonanesa Hana, i time dala zvaničnu ocenu EU današnjeg "upozorenja Evropskoj uniji" albanskog premijera.

"Pošto smo proverili šta je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni", piše u saopštenju Maje Kocijančič.

"Svi partneri u regionu su svojstveno sami potvrdili opredeljenje za taj cilj i rešenost da ispune nužna merila, uz puno poštovanje načela i standarda EU", predočila je portparolka u EK.

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenela Maja Kocijančič, "ukazala na to da oni (partneri u regionu) napreduju, svako svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak".

"Pomenuta opredeljenja takođe uključuju regionalnu saradnju, pomirenje i dobre susedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive", predočeno je u reagovanju EU na izjavu Rame.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво