Читај ми!

Cipras u Moskvi gradi diplomatsku ravnotežu?

Poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Rusiji u sredu i četvrtak, usred pregovora s poveriocima grčke države – EU i MMF-om, upućuje na formiranje novog savezništva, čiji su, međutim, realni izgledi ograničeni, komentariše AFP.

Atina je odlučila šta će – s jedne strane grčka kriza se mora "rešiti u okviru evropske porodice", a s druge su "odnosi sa zemljama izvan EU" što je "potpuno druga stvar", sumirao je ministar finansija Janis Varufakis u intervjuu objavljenom u ponedeljak u grčkom finansijskom dnevniku "Naftemboriki".

Prema rečima grčkog ministra, nema sumnje da Grčka finansijsku pomoć traži samo od svojih evropskih partnera, ali ona, kao i ostali, neguje bilateralne odnose i s trećim zemljama.

Ministar ne kaže da su, konstatuje AFP, dvodnevne posete evropskih zvaničnika Moskvi retke zbog ukrajinske krize koja je teško pogodila odnose EU i Rusije. Ipak, Aleksis Cipras će se sastati s predsednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevom radi razgovora o "privrednoj i trgovinskoj saradnji, o investicijama, energetici, turizmu i kulturi", najavio je njegov kabinet.

Ministar inostranih poslova Nikos Kocijas tamo je već bio, u februaru, manje od tri nedelje nakon pobede stranke radikalne levice Sirize na izborima 25. januara, a premijera će Kremlj ponovo ugostiti u maju, kao jednog od svega nekoliko lidera iz EU na proslavi 70. godišnjice savezničke pobede u Drugom svetskom ratu.

Mada su se sve vlade Grčke dobro odnosile prema Rusiji, teško da je u tom kontekstu reč o običnim diplomatskim odnosima, smatra AFP.

Upozorenja su stigla brzo – predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc zatražio je prošlog vikenda u izjavi za nemački list Hanoferiše algemajne cajtung – da Cipras "ne uznemirava svoje evropske partnere" dovodeći u pitanje jednoglasnost Evropske unije u stavu prema Rusiji.

I to baš u vreme kada grčka vlada marljivo pregovara s poveriocima – Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, radi isplate poslednje tranše kreditne pomoći, vitalne za finansijski opstanak grčke države.

U intervjuu za Rajniše post, nemački ministar privrede Zigmar Gabrijel umanjio je značaj opasnosti po geopolitičku bezbednost. "Ne mogu da zamislim da je iko u Atini spreman da okrene leđa Evropi, i da se baci u zagrljaj Rusije", rekao je on.

S tim se ne slaže Konstantinos Filis, direktor istraživanja u Institutu za međunarodne odnose u Atini, koji tvrdi da se "Ciprasova vlada upustila u širenje sumnje u svoje namere među Evropljanima, kojima time poručuje da 'ništa nikada nije sigurno' ".

Ali, prema njegovim rečima, reč je o "taktici", a ne o diplomatskom preokretu. "Grčkoj je potrebna EU, a Rusiji treba Grčka u EU i NATO-u da bi stekla podršku dok je pod kritikom i pod ekonomskim sankcijama", dodao je on.

Grčka je jedna od evropskih zemalja koje se protive sankcijama Moskvi. Aleksis Cipras je u intervjuu prošle nedelje ruskoj agenciji Tas ponovio da sankcije "ničemu ne vode".

Više nego kao "alternativu" za svoje evropsko sidrište, Grčka vidi Rusiju kao "dodatnu kartu" za svoju diplomatsku igru "u kojoj se može pokazati kao zemlja s mnogo saveznika", rekao je Filis.

Atina u tom smislu ide po svim diplomatskim azimutima: po Evropi, po SAD – gde je od nedelje ministar Janis Varufakis, kao i po Kini.

Pored igre savezništava, tokom posete Moskvi razmatraće se vrlo konkretne teme: cena gasa, perspektiva produžavanja kroz Grčku planiranog gasovoda između Rusije i Turske "Turski tok", ruski embargo na grčke poljoprivredne proizvode, ruske investicije u Grčkoj, posebno u traganje za naftom i u državnu grčku železničku kompaniju TRAINOSE.

"Cipras se obraća i svom biračkom telu", dodao je Tanos Veremis, potpredsednik Grčke fondacije za međunarodna istraživanja – ELIAMEP: "Reč je o tome da pokaže da se njegova vlada kreće, da nastoji da nešto postigne", zaključuje AFP.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво