Читај ми!

Zaev: Pola miliona evra za šefa tajne službe

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev obelodanio je 16. "bombu" u okviru projekta "Istina o Makedoniji", čiji sadržaj premijera Nikolu Gruevskog i saradnike optužuje za korupciju i kriminal. Direktor tajne službe tražio 500.000 evra mita, obelodanio Zaev.

Većina snimaka koje je danas na konferenciji za novinare objavio Zoran Zaev, posvećena je novom korupcionaškom skandalu u Makedoniji i šire u regionu, a u koji su, tvrdi Zaev, umešani Gruevski i direktor Uprave za bezbednost i protivobaveštajnu delatnost Sašo Mijalkov, prenosi Tanjug.

Predstavljeni su audio-zapisi koji, inače, otkrivaju nepravilnosti u nabavci izraelske opreme za potrebe makedonske tajne policije. Pušten je, između ostalih, zapis telefonskog razgovora Mijalkovljeve saradnice Svetlane Kosotove sa izvesnim Izraelcem Haimom Hakeinijem.

"Da bi počeo da pregovara o nabavci, Mijalkov je tražio proviziju od pola miliona evra, a Kostova je dosledno sprovodila njegove direktive", naveo je Zaev.

Lider SDSM-a je predstavio i druge dokaze koji Mijalkova optužuju da je uzeo proviziju od Izraelaca za kupovinu izraelske opreme i to u iznosu 540.000 evra.

"Deset dana posle susreta u Skoplju, Haim Hakeimi je prebacio još novca", tvrdi Zaev i dodaje da je Izraelac bio čest gost u Makedoniji, što je potkrepio i dokazima.

Zaev je rekao da osim snimljenih razgovora postoje i SMS poruke i celokupna dokumentacija koja je u posedu SDSM-a.

"Još jednom želim da kažem da skidam kapu svima koji su dali svoj doprinos vraćanju slobode i demokratije. Formirao sam poseban tim koji čita i analizira materijale koji su stigli opoziciji, ne samo nama već i drugim opozicionim partijama", rekao je Zaev.

Upitan da li se mogu očekivati međuetničke napetosti u Makedoniji, Zaev je odgovorio da su do sada objavljeni dokazi razbudili narod.

"Ono što mi uliva još veću hrabrost jeste osećanje međuetničkog jedinstva, a poštovanje ove slobodarske misli dolazi od svih nezavisno od njihove etničke i političke pripadnosti", rekao je Zaev.

Zaev je početkom februara počeo sa obelodanjivanjem serije audio-zapisa koje su u Makedoniji kolokvijalno nazvali "bomba", a koji se odnose na nelegalno prisluškivanje po nalogu aktuelne vlasti, pre svega premijera Gruevskog.

Prema njegovim tvrdnjama, tokom poslednje četiri godine Gruevski i Mijalkov su nezakonito prisluškivali više od 20.000 građana, preko 100 novinara, strane diplomate, intelektualce, predstavnike NVO, pa i verske poglavare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво