Читај ми!

Milanović: Odluka o Šešelju neće destabilizovati region

Odluka Haškog tribunala da lider radikala Vojislav Šešelj mora da se vrati u Hag neće destabilizovati region, smatra hrvatski premijer Zoran Milanović.

Zoran Milanović ne shvata zašto bi se takva odluka Haga tumačila kao udar na srpskog premijera Aleksandra Vučića, prenosi Tanjug.

"Odluka o Šešlju Hrvatsku sigurno neće destabilizovati, ako je ona uopšte deo regiona. Srbija će sada pokazati da li je prava demokratija ili zaista zavisi o takvim hirovima", kaže Milanović na svečanosti obeležavanja šestogodišnjice ulaska Hrvtaske u NATO.

Milanović naglašava da vraćanje Šešelja u Hag nikako ne bi smelo da destabilizuje Srbiju, jer je reč o autonomnoj odluci Suda u Hagu.

"Nije mi bilo jasno ni zašto je pušten iz pritvora, ali očito optužnica nije bila dobro pripremljena. To je sve nepotrebno uzburkalo negativne emocije u regionu, što je srpsku vladu dovelo u tešku poziciju, koju razumem. Međutim, očekivao sam jasniju reakciju srpskih vlasti pre par meseci", podseća Milanović.

Premijer najmlađe članice Evropske unije navodi da Tužilaštvo ni nakon gotovo 12 godina, koliko je Šešelj u pritvoru, nije uspelo da sastavi optužnicu.

"Videli smo da Tužilaštvo i ranije, doduše protiv nedužnih ljudi kao što je Gotovina, nije znalo da odradi svoj posao. Tada ga nije ni moralo odraditi, jer nije bilo ničega", smatra Milanović.

Naglasio je i da ne želi da prejudicira presudu Šešelju, ali kaže da je "jasno je da je Šešelj među najodgovornijima za rat na prostoru bivše Jugoslavije i napad na Hrvatsku".

"To je činjenica i to ni jedna sudska presuda neće promeniti. Ne znam mogu li reći da mu kao čoveku želim sve najbolje, ali mislim da bi za neke stvari trebalo da odgovara", zaključuje Milanović.

Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je juče od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Predesednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je tu odluku i poručila da je to "najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi, dok se već godinama čeka presuda".

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić podsetila je da je odluka Tribunala u skladu s onim što je Hrvatska tražila otkako je lider radikala pušten iz pritvora.

Prvostepeno veće pustilo je Šešelja na privremenu slobodu u novembru prošle godine.

U očekivanju odluke Pretresnog veća Tribunala, Šešelj je ponovio da se neće dobrovoljno vratiti u Hag.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво