Читај ми!

Cipras: Grčka neće vratiti sankcije Rusiji

Grčka neće vratiti zapadne sankcije Rusiji, jer je to "put koji ne vodi nigde", izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Aleksis Cipras je, u intervjuu za agenciju Tas, uoči posete Moskvi, rekao da postoji šansa da se trgovina između dve zemlje dovede na viši nivo i da Grčka neće uvoditi sankcije Rusiji, prenosi Tanjug.

"Možemo imati značajnu saradnju, koja će omogućiti izvoz grčkih poljoprivednih proizvoda u Rusku Federaciju. Vi znate da su našim odnosima prethodnih godina udarac zadale bivše vlasti u mojoj zemlji, koje nisu učinile ono što su mogle, kako bi izbegle ovu besmislenu politiku sankcija usred ukrajinske krize", naveo je grčki premijer.

Rezultat toga je zabrana i na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Grčke u Rusiju, što je ozbiljno pogodilo našu ekonomiju, kazao je Cipras.

Premijer je podsetio da je od predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska dobio poruku, čim je stupio na funkciju, u kojoj je položaj Grčke u pogledu sankcija uzeo zdravo za gotovo.

Pozvao sam njega i ministarku inostranih poslova EU Federiku Mogerini i rekao im da ne misle da je grčki stav nešto što je zauvek dato. Situacija se promenila i sada postoji druga vlada u Grčkoj, i sad treba da nas pitaju pre nego što donose odluke, rekao je Cipras.

Cipras je istakao da on nije saglasan sa sankcijama, i dodao da taj put ne vodi nikuda.

Ipak, podržava stav da postoji potreba za dijalogom i diplomatijom i da rešenje za većinu problema treba tražiti za pregovaračkim stolom, dodajući da je ekonomski rat "slepa ulica politike".

"Verujem da je sporazum iz Minska značajno dotignuće i da treba učiniti svaki napor da se  tenzije u Ukrajini zaustave", kazao je grčki premijer.

Podseća da je za vreme prvog učešća na EU samitu u Briselu 19. i 20. marta postavio pitanje: "Kako zamišljate novu bezbednosnu arhitekturu u Evropi? Da li je vidite sa Rusijom na suprotnoj strani ili sa Rusijom u procesu dijaloga i međusobnog razumevanja?"

Cipras kaže da na to nije dobio nikakav odgovor od većine.

"Kako ja shvatam, odgovor je jasan – nova evropska bezbednosna arhitektura takođe uključuje Rusiju", zaključio je grčki premijer.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво