Читај ми!

Demontaža makedonske "bombe" u Briselu, prvi pokušaj neuspešan

Predstavnici vladajuće makedonske VMRO-DPMNE i najveće opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije nisu postigli napredak u cilju pronalaženja izlaza iz političke i institucionalne krize u toj zemlji, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

VMRO-DPMNE i SDSM su se na današnjim razgovorima iza zatvorenih vrata u zgradi Evropskog parlamenta dogovorili da treba da nastave razgovore, naveo je EP, javlja Beta.

Kako je nezvanično najavljeno iz Brisela, pregovori između dve najveće makedonske partije najverovatnije će biti nastavljeni posle Uskrsa.

Predstavnici VMRO-DPMNE i SDSM-a imali su odvojene sastanke sa trojicom evroposlanika Ivom Vajglom, Edvardom Kukanom i Ričardom Hovitom.

Sastanku su, takođe, prisustvovala dvojica predstavnika Evropske komisije Dejvid Kulen, koji je zadužen za Makedoniju u pregovorima o proširenju EU, i Kristina Krau iz kabineta evrokomesara Johanesa Hana.

Nakon odvojenih sastanaka u Briselu nijedna od delegacija nije dala izjave za medije.

Mediji u Skoplju, pozivajući se na partijske izvore, navode da je delegacija SDSM-a, koju predvodi potpredsednica te stranke Radmila Šekerinska, na razgovorima u Briselu ponovila ranije iznete stavove opozicije – zahtev za ostavku Vlade Makedonije, javnog tužioca i rukovodstva državne makedonske televizije.

U odvojenim razgovorima sa evroposlanicima, delegacija VMRO-DPMNE, na čijem je čelu ministar spoljnih poslova Nikola Poposki, ponovila je ranije iznete stavove te stranke da kriza treba da ima pravnu završnicu u policijskom slučaju "Puč", dok su o zahtevima opozicije mogući pregovori, osim o ostavci Vlade i novim izborima.

Ranije je najavljeno da evroposlanici koji su inicirali sastanak sa dve makedonske partije neće iznositi svoje predloge za izlaz iz krize.

Dijalog dve partije koji je danas otpočeo pod okriljem EU jeste pokušaj prevazilaženja političke i institucionalne krize, nastale zbog bojkota parlamenta od strane opozicionog SDSM-a od vanrednih parlamentarnih izbora u aprilu 2014. godine.

SDSM optužuje vladajući VMRO-DPMNE da je neregularno organizovao izbore i sproveo ih pod neravnopravnim uslovima.

Lider VMRO-DPMNE i premijer Makedonije Nikola Gruevski optužio je krajem januara lidera SDSM-a Zorana Zaeva za "rušenje ustavnog poretka", zbog čega je protiv Zaeva podneta krivična prijava i oduzet mu je pasoš, dok je pet lica uhapšeno u policijskoj akciji "Puč".

Istovremeno, Zaev je optužio Gruevskog da je preko Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao 20.000 građana Makedonije među kojima i više od 100 novinara.

Ali Ahmeti, lider najveće albanske stranke Demokratske unije za integraciju, koja je deo vladajuće koalicije sa VMRO-DPMNE, zatražio je od Brisela da i ta partija bude uključena u razgovore o prevazilaženju političke krize u Makedoniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво