Читај ми!

Glavaš ostaje u istražnom zatvoru

Vrhovni sud Hrvatske danas je ponovo odredio istražni zatvor Branimiru Glavašu, saznaje "Hina" u zagrebačkom Županijskom sudu, kojem je poslepodne dostavljena ta odluka.

Odlučujući u skladu s preporukom Ustavnog suda, Vrhovni sud je rešio da Glavaš ostaje u istražnom zatvoru, koji ne sme trajati duže od 5. maja sledeće godine, izjavio je predstavnik Županijskog suda Krešimir Devčić, prenosi Tanjug.

Ustavni sud je prošle sedmice delimično ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude doneta do 5. aprila.

Branimir Glavaš je prvostepeno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao "Garaža" i "Selotejp".

Ustavni sud prošle sedmice delimično je prihvatio Glavaševu žalbu i ukinuo ranije rešenje Vrhovnog suda da mu "istražni zatvor može trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, ali ne duže od kazne na koju je nepravosnažno osuđen".

Od Vrhovnog suda je zatraženo da novu odluku o istražnom zatvoru za Glavaša donese do 5. aprila.

Branimir Glavaš je u istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu od 5. marta, kada je počeo štrajk glađu. Zbog narušenog zdravlja, on je juče ponovo završio u bolnici.

Pravne nedoumice proizvela je januarska odluka Ustavnog suda Hrvatske o poništenju pravosnažne presude Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina. Ustavni sud je naložio da se drugostepeni postupak ponovi, a na snazi je ostala desetogodišnja prvostepena presuda suda u Zagrebu.

Branimir Glavaš potom je pušten iz mostarskog zatvora u kojeme je završio, jer je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko. U zatvoru je proveo više od pet godina.

Glavaš je već štrajkovao glađu 2007. godine kada je završio u pritvoru zbog optužbi za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku 1991. I tada je zbog lošeg zdravstvenog stanja bio u bolnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво