Читај ми!

Papandreu: Siriza bi mogla da dominira godinama

Bivši grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je da bi aktuelna vlada Aleksisa Ciprasa mogla dugo da ostane na vlasti. Papandreu ističe da svi moraju doprineti da pregovori nove vlade sa evropskim partnerima budu uspešni.

Vlada pod rukovodstvom Sirize, ukoliko bude vodila naprednu politiku i uspe u dogovoru sa poveriocima, mogla godinama dominirati, ocenio je Jorgos Papandreu za bečki dnevnik Prese, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, trenutno je levica centra veoma podeljena, a da li će doći do novog, šireg dijaloga zavisi mnogo od aktuelne vlade pod Sirizom.

Papandreu ističe da svi moraju doprineti da pregovori nove vlade sa evropskim partnerima budu uspešni, iako je, kako je konstatovao, Siriza pravila greške, kako danas, tako i u prošlosti kada je bila protiv svega što je njegova vlada predlagala.

"Činjenica je da je Siriza proteklih nedelja izgubila dragoceno vreme, pre svega iz komunikativnih razloga. Potreban nam je nacionalni plan reformi, dogovor u vezi sa suštinskim reformama", rekao je raniji grčki premijer.

On kaže da vidi spremnost evropskih partnera za konsenzus, dodajući da oni očekuju konkretne predloge.

Govoreći o vremenu početka krize, Papandreu je objasnio da su se Grčka i EU 2009. našle pred jednom situacijom koja je bila potpuno nova za sve.

"Nije bilo nijednog mehanizma kao što postoje danas. Grčka je bila najslabija karika u lancu, ali se u suštini radilo o strukturalnom problemu evrozone. Evropska unija se koncentrisala na određene probleme. Tržišta, na drugoj strani, nisu videla samo grčki problem, već su uočila slabosti evrozone u celini. To je otežalo naše prilagođavanje", objasnio je Papandreu.

On je kazao da je tek nakon dve i po godine od krize predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi rekao da će učiniti sve da spase evro, i tek potom su se smirila tržišta.

Da je to učinio 2010, Papandreu smatra da Grčka najverovatnije ne bi morala da traži zbrinjavanje pod "zaštitni kišobran".

On je ukazao da je jedan od problema bio što je Grčkoj rečeno da sprovede unutrašnju devalvaciju, to jest smanjenje cena, kao osnovu rešenja.

"Rekli su nam, na primer, smanjite cene, plate, troškove proizvodnje kako bi bili konkurentni. Međutim, to je samo delimično bilo ispravno. Proizvodi se ne kupuju, iako su jeftini. Dizajn nije dobar, kvalitet, marketing. Zbog toga je potrebno investirati, firme restruktuirati. To nam je bilo potrebno, ali za to nam je trebalo više vremena, novca", rekao je Papandreu kritikujući da EU suviše insistira na restriktivnim merama, za razliku od SAD ili Kanade.

On je ukazao da je njegova vlada, iako je bila nova i nije snosila neposrednu odgovornost za deficit 2009, bila suočena sa ljutnjom i psihologijom koja je tražila kazne.

Nije moguće, kako kaže, istovremeno sprovoditi reforme, smanjivati deficit i savladati socijalne posledice.

"Preovladao je osećaj da Grčka mora da plati za svoje greške", naglasio je Papandreu.

Bivši premijer je ukazao da glavni problem nisu bile previsoke penzije ili privilegije, koje su smanjene, već loše funkcionisanje državnog aparata.

"Danas se to shvata i to je centralna tema", uveren je Papandreu, dodajući da je lokalna administracija u Grčkoj veoma slaba, što je nasledstvo ranijih autoritarnih režima.

"Ako se želi neki posao završiti, morate ići do sledećeg lokalnog partijskog biroa", opisao je Papandreu stanje.

Upitan za najavljeni referendum o drugom paketu mera štednje krajem oktobra 2011, Papandreu je kazao da je to izjašnjavanje usaglašeno sa međunarodnom zajednicom, ali da ipak nije sprovedeno zbog problema unutar njegove stranke, kao i nemogućnosti dogovora sa šefom konzervativne opozicije Antonisom Samarasom.

Papandreu smatra da bi reakcija građana bila pozitivna, jer su bili dobro obavešteni o posledicama istupanja iz evrozone, ujedno podsećajući da je na prošlim parlamentarnim izborima ideja vodilja Sirize bio ostanak u evrozoni.

Takođe je negirao spekulacije da je postojala opasnost od puča krajem 2011, i da je promena u Generalštabu vojske bila samo rutinska procedura koja nije imala veze sa strepnjama u vezi svrgavanja vlasti.

"Međutim postojalo je mnogo paravojnih organizacija penzionisanih vojnika i drugih, od kojih su pojedini imali kontakte sa desničarsko radikalnim organizacijama kao što je 'Zlatna zora'. Tada su svi napadali vladu i bili su mišljenja da je i nasilje opravdano u borbi protiv programa štednje", preneo je Papandreu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара