Читај ми!

Varufakis: Uvek ista priča

Grčki ministar finansija, Janis Varufakis odbacio spekulacije da podnosi ostavku, kako je ranije danas objavio nemački "Bild".

Pod naslovom "Hoće li grčki ministar spasiti sebe", aludirajući na mere štednje koje grčka vlada treba da donese, Bild tvrdi da ima informacije o mogućoj ostavci Janisa Varufakisa.

Varufakis je odmah odbacio te spekulacije. 

"Ostavka ministra finansija je činjenica. To će svakako olakšati i odnose sa Evropskom unijom, a naročito Nemačkom", rekao je neimenovani izvor za Bild.

Varufakis (53), profesor ekonomije, nikada nije zauzimao neku političku poziciju dok ga Cipras u januaru nije pozvao da postane ministar finansija. Od tada je vodio pregovore o otplati grčkog duga sa Evropskom unijom i ostalim finansijskim liderima.

Odnosi sa Nemačkom, koja je ključni zajmodavac u EU, zaoštreni su u poslednjih nekoliko nedelja. Izgleda da je i odnos između Varufakisa i njegovog nemačkog kolege Volfganga Šojblea znatno pogoršan.

Tokom fotografisanja sa pristalicama jedan od njih poručio je ministru da "samo nastavi tako".

"Nemojte me podržavati samo sada. Podržite me kada dođe do raskola", odgovorio je ministar, što je izazvalo mnoge spekulacije.

Međutim, kasnije su dva zvaničnika grčke vlade demantovala pisanje nemačkog lista.

"Ništa od ovoga nije tačno, to je daleko od realnosti", rekao je jedan od zvaničnika za Rojters.

Istaknuta ličnost u grčkoj vladi, često intervjuisan i poznat po oštrim verbalnim kritikama mera štednje, Varufakis se upadljivo držao van žiže javnosti proteklih dana, prenela je britanska agencija.

Otkazao je i pojavljivanje na konferenciji u Londonu prošle sedmice i bio je upadljivo odsutan kada je grčki premijer Aleksis Cipras otputovao u Brisel, a zatim u Berlin, na ključne razgovore o paketu finansijske pomoći Grčkoj.

Njegove otvorene kritike osporavanog programa štednje i njegov neobavezan stil odevanja dali su mu status rok zvezde u Grčkoj, navodi Rojters

S druge strane, Bild tvrdi da se na Varufakisa u Atini već gleda "kao na zlo", ističući da su nemački bes zbog njegovog srednjeg prsta i njegovo arogantno ponašanje u Briselu poremetili i odnos sa premijerom Aleksisom Ciprasom.

Desničarski tabloid već dugo pokušava da diskredituje grčkog ministra finansija, nazivajući ga "ministrom lažovom" jer je negirao da je pokazao srednji prst dok je govorio o Nemačkoj.

Varufakis tvrdi da je video montiran, što je kasnije i priznao voditelj satirične emisije na nemačkoj televiziji.

Bild se takođe snažno protivi grčkoj levičarskoj vladi. U februaru je poveo kampanju da se obustavi dalja finansijska podrška za ekonomski opstanak Grčke.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво