Dvojno državljanstvo Srbije i Crne Gore

Pregovori o dvojnom državljanstvu Crne Gore i Srbije trebalo bi da počnu 1. oktobra u Beogradu. Crna Gora već počela pregovore o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom. Očekuje se stav Beograda.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović izjavio je da mu je srpski ministar Ivica Dačić rekao, u telefonskom razgovoru,  da će Crnoj Gori "viđenje i predlog" srpske strane biti dostavljen danas.

Crna Gora je prošle sedmice usvojila predlog sporazuma o dvojnom državljanstvu i dostavila ga svim državama na potpisivanje.

Crna Gora, za razliku od Srbije, ima restriktivan pristup pitanju dvojnog državljanstva, koje se tretira kao izuzetak a ne pravilo.

Pravo na dvojno državljanstvo u Crnoj Gori imaju strani državljani koji su najmanje pet godina u braku sa crnogorskim državljaninom i deca iz mešovitih brakova, čiji jedan roditelj ima domaće državljanstvo.

Crnogorsko državljanstvo mogu dobiti i građani za koje je procenjeno da je to nacionalni interes.

Ostali strani državljani, koji duže žive u Crnoj Gori, mogu dobiti državljanstvo, pošto predhodno, u skladu sa Zakonom, dobiju otpust iz matičnog državljanstva.

Jedan od uslova za upis u crnogorsko državljanstvo građana koji su se školovali u bivšoj SFRJ, SRJ i Srbiji i Crnoj Gori bilo je i polaganje testa iz crnogorskog jezika, ali su ispiti iz crnogorskog jezika je obustavljeni dok ne bude završena njegova standardizacija

Pregovori Crne Gore o dvojnom državljanstvu počeli su 24. septembra, razgovorom sa Hrvatskom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво