Читај ми!

Makedonska "bomba", opozicija tvrdi da su izbori namešteni

Makedonska opoziciona Socijaldemokratska stranka optužila vladajući VMRO–DPMNE za nameštanje izbora, pretnje i potkupljivanje glasača, čime je politička kriza u toj zemlji dodatno produbljena. Zapad za sada tiho nudi posredovanje između suprotstavljenih strana. Vlast tvrdi da je kriza proizvod stranih obaveštajnih službi.

Nova serija optuži opozicionog SDSM-a dodatno je u petak produbila političku krizu koja već nedeljama potresa Makedoniju, pošto je lider opozicije Zoran Zaev objavio seriju prisluškivanih telefonskih razgovora koji bacaju ozbiljnu senku na valjanost izbora u Makedoniji.

"Da li je moguće da će u opštini Centar da nas dobiju sa 1.000 glasova razlike? Da im kažeš da izvade što više nevažećih listića... Posle ćemo da se sudimo", rekao je premijer Nikola Gruevski jednom od saradnika, pošto je saznao da VMRO–DPMNE gubi u jednoj u skopskih opština.

SDSM je, kako navodi Zaev, snimke razgovora dobio od radnika tajne službe, koja je prethodnih godina prisluškivala razgovore oko 20.000 stanovnika države od dva miliona stanovnika.

Još uvek nije jasno kako će nova serija optužbi uticati na rešavanje političke krize u Makedoniji, tim pre jer je opozicija najavila da će sledeće sedmice predstaviti javnosti kompilaciju najozbiljnijih izbornih prevara VMRO–DPMNE u poslednjih nekoliko godina.

Šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je u četvrtak da je Brisel spreman da pomogne u rešavanju te krize. Iz Skoplja za sada nema odgovora. 

Na snimcima se čuje glas ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske koja saradnicima objašnjava način na koji glasači VMRO–DPMNE glasaju po više puta, uključujući i stanove od 40 kvadratnih metara u kojima je prijavljeno i po 50 ljudi.

Takve mahinacije objavio je jedan skopski sajt, pa su Jankulovska i njeni saradnici odlučili da problem reše tako što će sazvati konferenciju za novinare sat vremena pre zatvaranja birališta i saopštiti da su "izbori sprovedeni u mirnoj i fer atmosferi, bez prigovora".

Takođe, navodi se i da je policija tokom predizborne kampanje zaustavljala autobuse sa pristalicama opozicije i slala ih na tehnički pregled, kao i da su istu tehniku koristili u partija Alija Ahmetija, partnera u vladi Nikole Gruevskog.

Jedan od funkcionera VMRO–DPMNE Slave Gošev, u jednom od snimaka koji je objavio Zaev, navodi da će Rome "u Strumici vuči za uši na biračka mesta", dok šef premijerovog kabineta Martin Protuđer tvrdi da će predsednik Fudbalskog saveza Makedonije "pronaći ženu i decu u kanalu" ukoliko ne dâ besplatne karte za utakmicu reprezentacije, koja se odigravala dan pre izbora.

VMRO–DPMNE još uvek nije reagovao na ove optužbe, ali je centralni komitet te partije "bezrezervno" stao uz Gruevskog, optužujući strane obaveštajne službe za fabrikovanje cele afere.

Prethodnih sedmica, SDSM je objavio snimke razgovora najviših vladinih zvaničnika, koji u međusobnim razgovorima tvrde da je zemlja na ivici bankrota zbog megalomanskih projekata, kao i "nameštanje" hapšenja nekadašnjem zvaničniku VMRO–DPMNE Ljubi Boškovskom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво