Читај ми!

Snažna bura u Dalmaciji, saobraćajni kolaps u BiH

Velika količina padavina, kiša i sneg, jaki vetrovi i pad temparature uzrokovali su velike probleme stanovništvu i nadležnim službama u većem delu regiona. Uz postepeno smirivanje vremenskih neprilika šteta se otklanja. U BiH stradao muškarac posle odrona uzrokovanog klizištem.

U hrvatskom priobalju i dalje duva orkanska bura, brojni putevi su zatvoreni za saobraćaj za sve grupe vozila. Trajektne linije su u prekidu, a otkazani su i svi letovi koji su bili zakazani rano jutros na dubrovačkom aerodromu, prenose hrvatski mediji.

Bura s orkanskim udarima i danas pravi velike probleme u Splitu, na širem gradskom području i na Makarskom primorju. Na Biokovu je temperatura pala na minus osam stepeni, a u nanosima i više od dva metra snega.

U Splitu je bura oštetila halu u kojoj se održava sajam GAST, pa je policija zbog opasnosti od urušenja konstrukcije jutros za sav saobaćaj zatvorila deo okolnih saobraćajnica. Materijalna šteta na hali je velika i pod znakom pitanja je nastavak sajma.

Splićani i danas zovu nadležne službe jer bura baca plovila, čupa krovove, lomi stabla, električne stubove...

Tri teretna broda koji su se juče nasukala na Marjanu i kod Slatina na Čiovu ni danas ne mogu da budu odvučeni, jer vetar ne jenjava.

Na Makarskom primorju danas je situacija nešto bolja, noćas je prestala kiša, ali se bura još ne stišava.

Prema informacijama nadležnih, zimski uslovi su i na većini puteva u Lici gde je na snazi zabrana saobraćaja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

S obzirom na to da se situacija u delovima Hrvatske polako smiruje, ukinuti su zimski uslovi na većini puteva u Gorskom kotaru. U Slavoniji su putevi mestimično mokri i klizavi zbog kiše, a mogući su odroni zemlje i kamenja, posebno na deonocama kroz planinske predele.

Za vozače i dalje važi upozorenje da prilagode brzinu i način vožnje uslovima, održavaju bezbednosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Što se tiče susedne Bosne i Hercegovine, padavine koje su juče zahvatile celu zemlju donele su nove nevolje građanima - u saobraćaju vlada haos, obrušavaju se stabla na puteve, aktiviraju se klizišta i odroni.

Zbog kvara na dalekovodima bez električne energije je područje Bileće i Gacka, dok je u Nevesinju bez struje oko 25 sela.

Na desetine novih i starih klizišta pojavljuje se pri svakim novim padavinama, u Gračanici, Gradačcu, Srebreniku i drugim opštinama, a postoji i opasnost od pokretanja snežnih lavina u višim predelima.

U opštini Sokolac sneg je izazvao brojne probleme, struje nema u 80 sela, i moguće je da će tokom dana biti uvedena i vanredna situacija.

Inače, u odnosu na juče, padavine u Herecgovini su danas snabijeg intenziteta, a na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Padavine i u Crnoj Gori i dalje prave probleme, na Žabljaku ima oko metra i po snega, sva durmitorka sela su zavejana. Na većini puteva saobraćaj je u prekidu zbog nepovoljnih vremenskih uslova, odrona ili snežne lavine, kakav je slučaj na putnom pravcu Rožaje–Kula–Peć.

Sinoć je evakuisano svih četrdesetak putnika koji su zbog snega i velike mećave bili zavejani na putu Nikšić–Šavnik. Služba zaštite i spasavanja odaziva se na sve pozive i uglavnom se radi o prevozu bolesnika.

I u delovima Crne Gore ima problema sa snabdevanjem strujom - od juče poslepodne bez struje je pet sela na Jezerskoj visoravni, a nadležne ekipe su na terenu.

Kada su u pitanju vremenske prilike u Sloveniji, problem je pravio jak vetar (u postepenom slabljanju), koji je u pojedinim delovima zemlje (Gorenjska, Dolenjska) čupao drvaće i skidao krovove sa kuća.

Makedonija nema većih problema, osim što kiša uzrokuje probleme u saobraćaju, a snežnog pokrivača ima samo u višim predelima zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара