Читај ми!

Hrvatska, neće se uvoditi vize za građane Srbije

Vlada Hrvatske je Saboru uputila negativno mišljenje na predlog poslanika HSP AS Ivana Šimunovića da se građanima Srbije uvedu vize. Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor.

Poslanik HSP-a Ivan Šimunović je predložio uvođenje viza zbog nedelovanja Srbije u vezi sa Vojislavom Šešeljem, prenosi Tanjug.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić objasnila je da se Šimunovićev predlog ne može formalno-pravno prihvatiti zbog preporuke Evropske komisije iz 2001. godine kojom je Srbija stavljena na popis zemalja čijim građanima ne trebaju vize za prelazak spoljnih granica EU.

Taj je propis važeći i u Hrvatskoj i ne može se kršiti, rekla je Pusićeva.

Govoreći "sadržajno", Pusićeva je dodala da je "krajnje vreme da oni koji još smatraju da je Hrvatska mala, ugrožena zemlja koja se treba braniti, promene tu psihologiju jer je Hrvatska lider evropeizacije jugoistične Evrope."

Vitalni interes Hrvatske je da zemlje regije dosegnu evropske standarde u čemu Hrvatska treba da im pomogne, navela je Pusićeva, prenosi agencija Hina.

Vlada je prihvatila i zaključak o prioritetima u institucijama EU, koji se odnose na petogodišnji mandat sadašnje Evropske komisije, a u njima se naglašava i spremnost Hrvatske za pomoć susednima zemljama kako bi po istim kriterijumima kao i Hrvatska ušle u EU.

Posebno mesto u prioritetima pripada Bosni i Hercegovini, pri čemu se Hrvatska zalaže za aktivnu EU politiku prema toj zemlji, navela je PusIć.

Prema rečima premijera Zorana Milanovića, Vlada će i dalje voditi računa o interesima Hrvata u BiH koji su hrvatski državljani, pa onda i državljani EU.

Hrvatska vlada prihvatila je Izjavu o spremnosti za početak postupka šengenske evaluacije i ovlastila ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića da dokument preda nadležnim telima Evropske unije.

Premijer Zoran Milanović poručio je da je prihvatanje Izjave početak procesa koji će trajati mesecima, u kojem Hrvatska izražava spremnost da postane deo šengenskog prostora i u kojem se šengenske granice EU pomiču na spoljne granice Hrvatske i zemalja koje nisu članice Unije.

Ocenio je da je to važno za hrvatske građane koji bi mogli unutar šengenskog prostora putovati kao unutar Hrvatske, odnosno bez kontrole dokumenata, prenela je Hina.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво