Читај ми!

Bivši terorista: BiH je bila škola za lidere Al Kaide

Bosna i Hercegovina je bila leglo za vrbovanje terorista, rekao je bivši terorista i pripadnik Al Kaide, a danas obaveštajac britanskih službi, Saudijac Ajmen Din u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Din je u opširnom intervjuu 1998, kada je pobegao od Al Kaide i okrenuo se borbi protiv terorizma, napravio shemu funkcionisanja terorista koje je nekada predvodio Osama bin Laden, prenosi Dnevni avaz.

Otkrio je da se znatan broj ljudi iz vrha piramide borio u BiH tokom agresije. A poznato je da su se strani borci okupljali u odredu "El Mudžahid".

Din je bio tinejdžer kada je Bosna i Hercegovina napadnuta. S prijateljem Halidom el Hadžom, koji je kasnije postao lider Al Kaide u Saudijskoj Arabiji, odlučio je da se priključi mudžahedinima.

Opisao je život u brdima BiH, s puškom AK-47. Rekao je da je u kampovima za obuku učio o ratnim taktikama i vojnim manevrima.

"A bio sam zajedno s ljudima drugih nacionalnosti kojima je bio zajednički jedan faktor – svi su bili muslimani. I svi su bili tu da bi učestvovali u džihadu kako bi se odbranio jedan narod", rekao je Din.

Kaže da je pred kraj rata počeo da primećuje da su njegovi saborci počeli da usvajaju antizapadni osećaj da međunarodna zajednica kuje zaveru protiv muslimana u BiH.

"Zbog toga su počeli osećati da se Zapad bori protiv islama kao religije. To je dovelo do dalje radikalizacije, pa im je lako bilo da se transformišu iz mudžahedina u džihadistu", objašnjava Din.

Jasno je ukazao: "BiH je bila škola u kojoj su rođeni mnogi talentovani lideri Al Kaide."

Jedan od njih je Halid Šeik Muhamed, optužen da je osmislio napade na SAD 11. septembra, istakao je Din.

Ukazuje i da je jednom Halid Šeik Muhamed izrazio razočaranje što će posle rata u BiH biti formirana sekularna vlada, a ne šerijatska vlast. Izneo je stav da treba razmišljati o drugom frontu za borbu za islam i oživeti duh džihada u muslimanskom svetu.

"Mislim da je taj njegov mali govor bio prvi pokazatelj da se džihad od instrumenta za borbu za muslimane pretvorio u instrument obaranja režima i terorističkog rata. I protiv Amerike i protiv interesa te zemlje u regionu", rekao je Din.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво