Читај ми!

Varufakis: Bez milosti za utajivače poreza

Grčki ministar finansija Janis Varufakis obećao je da "neće imati milosti" u borbi protiv utaje poreza, što je jedna od mera koje levičarska grčka vlada sprovodi u pokušaju da dovede u red svoje finansije i izbegne potrebu da traži treći paket pomoći.

Janis Varufakis je za televizijsku stanicu Skaj rekao da ih interesuju oni koji imaju novac, ali nikad nisu plaćali porez. "Oni su naša meta i prema njima nećemo imati milosti", izjavio je Varufakis, prenela je agencija AFP.

"Deo je naše patriotske dužnosti da plaćamo poreze", istakao je grčki ministar i dodao da je jedna od predviđenih mera naplata jednokratnog poreza na bogatstvo.

"Odlučni smo da izbalansiramo naš budžet. Ako budem morao da uvedem vanredne poreze, to ću i učiniti, ali će on pogoditi samo one koji mogu da ga plate. Nećemo uzimati novac od ljudi koji jedva preživljavaju", istakao je Varufakis.

Varufakis je rekao da grčka namerava da otpočne razgovore sa kreditorima o odlaganju duga, kako bi ga učinila podnošljivim, radeći istovremeno na reformskim merama koje treba da budu definisane do aprila.

U intervjuu za AP Janis Varufakis je naglasio kako će isplata dugova MMF-u, od kojih neke dospevaju u martu, biti prioritet Grčke. S druge strane, dugovi Evropskoj centralnoj banci pripadaju različitoj kategoriji "i o njima ćemo morati da razgovaramo sa našim partnerima i institucijama".

Varufakis ipak ističe da Grčka ne bi bila prva zemlja koja nije ispunila obaveze prema MMF-u.

Grčka bi u martu trebalo da isplati MMF-u oko 1,5 milijardi evra, a na leto 6,7 milijardi evra ECB-u, ali zbog problema likvidnosti će imati problema da to ostvari.

Varufakis je naglasio kako Grčka od ECB neće tražiti odlaganje otplata već način "da te otplate budu lakše ostvarive".

Grčka je prošle nedelje izvojevala sporazum s ministrima finansija ostalih članica evrozone o četvoromesečnom produženje međunardone pomoći od 240 milijardi evra.

U zamenu za to Atina se obavezala na seriju budžetskih reformi koje će morati da se konkretizuju do aprila.

Varufakis je naglasio kako će te reforme biti grčki prioritet, ali da je nužno učiniti nešto i u pogledu održivosti ogromnog grčkog duga.

Grčki dug trenutno dostiže 315 milijardi evra, što odgovora nivou od 176 odsto bruto domaćeg prozivoda. Mnogi ističu kako je takav nivo duga neodrživ i da nikada ne može da bude u potpunosti otplaćen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи