Читај ми!

Udba planirala atentate u Austriji?

Komisija istoričara austrijske pokrajine Koruška došla je do zaključka da je nekadašnja obaveštajna služba bivše SFRJ – Udba nameravala da na tlu Austrije izvrši atentate kako bi izazvala scenario građanskog rata u toj austrijskoj pokrajini i time dala povod Jugoslaviji za delovanje.

Prema pisanju bečkog nedeljnika Profil, u izveštaju koji obuhvata period od 1970. do 1979. u vezi sa konfliktom oko dvojezičnih oznaka (slovenački i nemački) u pokrajini Koruškoj, gde živi brojna slovenačka manjina, stoji da je deo Udbe veran Moskvi, zajedno sa radikalnim koruškim Slovencima, nameravao da "zagreje" situaciju u ovoj austrijskoj pokrajini, prenosi Tanjug.

Udba je, kako se navodi u zaključcima izveštaja komisije istoričara, koja je uspostavljena po nalogu pokrajinske skupštine 2010, planirala da bombama izazove scenario građanskog rata, čime bi Jugoslavija imala povod za intervenciju.

Komisija istoričara je uspostavljena sa ciljem rasvetljenja više bombaških napada, a izveštaj bi trebalo u aprilu biti objavljen.

Mladi levičarsko radikalni koruški Slovenci tražili su, kako su ustanovili istoričari, od Udbe da im da oružje i eksploziv, kao i da uspostavi kontakte sa zapadnim terorističkim organizacijama.

Kako navodi Profil, Udba iz Slovenije je, s tim u vezi, uspostavila posebno odeljenje nadležno za Korušku, sa sedištem u Mariboru, u koje je bila uključena mreža "Sora", zadužena za sprovođenje akcija.

Bili su planirani bombaški napadi na infrastrukturu, kao što su dalekovodi, železničke pruge, na kancelarije nemačkih i slovenačkih nacionalističkih organizacija, ratne spomenike.

Za ove akcije, kako tvrde istoričari, aktivisti su obučavani u kampovima Udbe u Sloveniji i Hrvatskoj.

Dodatno su, posebno za ove svrhe, obučeni provokatori, trebalo da podstaknu na pobunu stanovništvno južne Koruške, time što bi uništavali dvojezične oznake ispred mesta, i podstakli na nasilje.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара