Читај ми!

Hrvatski narodni sabor za novo ustrojstvo u BiH

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine usvojio je u Mostaru deklaraciju kojom se predlaže nova međunarodna konferencija u BiH i promena Ustava, koji će kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

U Deklaraciji se navodi da su legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda "odlučni da brane pravo na domovinu BiH svim legitimnim sredstvima", prenosi Fonet.

Hrvatski narodni sabor navodi da država Bosna i Hercegovina kako je ustrojena u Dejtonu, posebno zbog nametnutih revizija ustava nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda koji je dao glas za njeno osamostaljenje.

U Deklaraciji se navodi kako je Dejtonski sporazum ozakonio nepravdu nanesenu kroz ratna osvajanja i progon stanovništva, što je najveće posledice ostavilo po položaj Hrvata kao jednog od njena tri konstitutivna naroda.

Zbog neracionalne teritorijalne organizacije i nekoherentnog državnog ustrojstva BiH se pokazala kao neracionalna, nefunkcionalna i neupravljiva, ukazuje se u Deklaraciji.

Stoga je nužno pristupiti korenitoj ustavnoj reformi, uključujući i novu, racionalniju teritorijalnu organizaciju zemlje, koja će na jednak način uvažavati njena tri nacionalna entiteta, navodi se u deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora BiH, a prenosi Klix.ba.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи