Читај ми!

Cipras: Neće biti trećeg paketa pomoći

Premijer Grčke Aleksis Cipras negirao je da će Grčkoj biti potreban još jedan paket međunarodne pomoći i odbacio nagoveštaj Nemačke da Atina pokušava da ucenjuje evrozonu. Cipras optužio Španiju i Portugaliju za zaveru protiv njegove vlade. Ministar finansija Janis Varufakis obećao je da "neće imati milosti" u borbi protiv utaje poreza.

Cipras je rekao da je njegova vlada zatražila redukciju ogromnog duga Grčke, uprkos insistiranju EU i MMF-a da ta zemlja mora da u potpunosti ispuni svoje obaveze, prenosi Beta.

U obraćanju svom kabinetu Cipras je odbacio tvrdnje da će biti prinuđen da ispuni sve zahteve međunarodnih kreditora kada privremeni sporazum sa njima istekne.

"Neki se klade da će trećeg paketa pomoći biti u junu. Žao mi je, ali još jednom ćemo ih razočarati. Neka zaborave treći paket, jer je grčki narod svojim glasanjem stavio tačku na pakete pomoći", naglasio je Cipras.

Dok se Cipras obraćao kabinetu u zgradi parlamenta, hiljade pristalica komunističke partije KKE protestovalo je ispred ulaza, na trgu Sintagma, javlja Rojters.

"Sa trga Sintagma, svom snagom svoje ponosite duše, pozivamo na momentalno ukidanje paketa pomoći i nultu toleranciju za novi sporazum između Vlade i Evropske unije", izjavio je lider KKE Dimitris Kucumbas.

Ovo je drugi protest protiv Vlade u Grčkoj od kada je Ciprasova Siriza stupila na vlast.

Levičarska vlada je izabrana 25. januara zbog obećanja da će ostvariti otpisivanje državnog duga i staviti tačku na stroge mere štednje zbog kojih je svaki četvrti Grk ostao bez posla.

Varufakis: Bez milosti za utajivače poreza

Grčki ministar finansija Janis Varufakis obećao je da "neće imati milosti" u borbi protiv utaje poreza, što je jedna od mera koje levičarska grčka vlada sprovodi u pokušaju da dovede u red svoje finansije i izbegne potrebu da traži treći paket pomoći.

"Nas interesuju oni koji imaju novac ali nikad nisu plaćali porez. Oni su naša meta i prema njima nećemo imati milosti", izjavio je Varufakis za televizijsku stanicu Skaj, prenela je agencija AFP.

"Deo je naše patriotske dužnosti da plaćamo poreze", istakao je on i dodao da je jedna od predviđenih mera naplata jednokratnog poreza na bogatstvo.

"Odlučni smo da izbalansiramo naš budžet. Ako budem morao da uvedem vanredne poreze, to ću i učiniti, ali će oni pogoditi samo one koji mogu da ga plate. Nećemo uzimati novac od ljudi koji jedva preživljavaju", istakao je Varufakis.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи