Читај ми!

Varufakis: Produžetak pomoći Grčkoj "smokvin list"

Grčki ministar finansija Janis Varufakis nazvao je teško izvojevani sporazum o produžetku finansijske pomoći Grčkoj "smokvinim listom" kojim treba da se stavi tačka na prethodno dogovoreni sporazum. Raniji sporazum je, prema njegovim rečima, "namerno nejasno" osmišljen kako bi se osigurala podrška evropskih parlamenata.

Janis Varufakis kaže da je postignuti sporazum samo "smokvin list", upotrebljen da se dobije podrška evrogrupe", prenosi Tanjug.

Varufakis se takođe osvrnuo na problem grčkih javnih finansija, navodeći da je državna kasa trenutno prazna, kao i da Grčka nije imala drugu opciju osim da potpiše takav sporazum, jer su joj sredstva preko potrebna.

"Jedina alternativa potpisivanju sporazuma je bio izlazak iz evrozone. To bi bila katastrofa. Ovo što smo postigli mnogo je bolja opcija", poručio je Varufakis.

"Ponosni smo na nivo nejasnoća u sporazumu koji je ove nedelje potpisan sa ministrima finansija evrozone", rekao je ministar finansija za grčku televizijsku stanicu Antena TV, i dodao da je na predlog evropskih kreditora sporazum "namerno tako sastavljen", jer u suprotnom ne bi dobio zeleno svetlo nacionalnih parlamenata.

"Kada je reč o primarnom suficitu, nismo precizirali tačnu sumu, jer je i evropskim zakonodavcima jasno da ne možemo dostići suficit od 4,5 odsto u narednih deset godina, pošto bi to uništilo privatni sektor", ukazao je Varufakis.

Varufakisova izjava stiže u trenutku nakon što su nemački poslanici u Bundestagu velikom većinom glasali za odobrenje četvoromesečnog produženja programa finansijske pomoći Grčkoj.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи