Читај ми!

Bundestag odobrio pomoć Grčkoj

Poslanici nemačkog Bundestaga izglasali su paket pomoći Atini, javlja "Raša tudej". Ministar finansija Volfgang Šojble: Nije reč o novoj pomoći, već o dodatnom vremenu.

Za pomoć Atini glasalo je 542 poslanika, dok je protiv bilo 32. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je na sednici Bundestaga rekao da u slučaju Grčke nije reč o novoj pomoći, već o dodatnom vremenu i apelovao na evropsko jedinstvo.

"Grčka još nije nikoga našla ko bi joj pozajmio novac, pošto joj se ne veruje. Dakle, mi smo rekli, mi ćemo pomoći Grčkoj", rekao je Šojble i dodao da to nije "komplikovana stvar" i da čovek mora samo da shvati sadržaj - a to je da se Grčka dovede u stanje da njeno finansijsko tržište ponovo stekne poverenje.

"Mi u Evropi smo jedna zajednica", rekao je Šojble i, kako prenose mediji, ukazao da su tu Nemci više od svih ostalih za zajedništvo.

Nemački ministar finansija je naveo da su Grci na izborima izabrali svoju vladu i da je to za poštovanje, ali i upozorio da oni moraju, takođe, da znaju "da solidarnost ne znači da se drugi mogu ucenjivati, već da svi zajedno odgovorno dajemo svoj prilog".

Šojble je podsetio da je mnogo poverenja uništeno, ali i rekao da je paket pomoći nužan da bi se dobilo vreme za delovanje.

Dodao je, takođe, da današnje glasanje nije lako palo ni jednom nemačkom poslaniku.

Za podršku, odnosno, produžetak finansijskog programa pomoći, izjasnio se i nemački predsednik Joahim Gauk i pozdravio što se u Bundestagu ocrtava jasna većina za podršku.

U ime 22 poslanika demohrišćana, koji su danas glasali protiv, Klaus-Peter Vilš je rekao da oni ponavljaju svoj stav da vlada u Atini nije vlada od poverenja i založio se za istupanje Grčke iz evro-zone.

"Očaj će se dalje širiti", rekao je Vilš i dodao "rađe užasan kraj, nego užas bez kraja".

Za podršku, odnosno, produžetak finansijskog programa pomoći, izjasnio se u jednom intervjuu danas i nemački predsednik Joahim Gauk i pozdravio što se u Bundestagu ocrtava jasna većina za podršku.

Iz redova vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) izneta je, takođe, spremnost da se pomogne Grčkoj, ali i da Grčka ispuni preuzete obaveze.

"Svakome mora biti jasno da bi najskuplje rešenje sada bilo da Grčka napusti evro-zonu", rekao je Karsten Šnajder iz SPD, zadužen za pitanje budžeta.

Gregor Gizi iz opozicione Levice rekao je da su kancelar Angela Merkel i Šojble, zbog svoje politike, suodgovorni za izborni uspeh Sirize u Grčkoj i iz izbornog uspeha grčke levice, ukazao i na izglede nemačkih levičara.

Iz redova vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) ranije su naglasili da su spremni da danas glasaju za produžetak paketa pomoći Grčkoj.

"Svakome mora biti jasno da bi najskuplje rešenje sada bilo da Grčka napusti evrozonu", rekao je Karsten Šnajder iz SPD, zadužen za pitanje budžeta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво