Читај ми!

Varufakis: EU mere štednje kao ispuštanje krvi

Grčki ministar finansija Janis Varufakis u intervjuu za novi broj lista "Šarli ebdo" upozorava da se može dogoditi "ono najgore" ako EU pokuša da sruši progresivne vlade, što je po njegovom mišljenju i vlada u Atini.

Ministar Varufakis, oštar protivnik mera štednje, smatra da ako se uguše progresivne i demokratske vlade kao što je grčka vlada, i ako se ljudi koji su ih birali gurnu u očaj, od toga će jedino imati korist "fanatici, rasisti, nacionalisti i svi koji žive od straha i mržnje", prenosi Beta.

Varufakis ukazuje da za svakog "neodgovornog dužnika postoji neodgovorni kreditor", i da su Grcima banke pre petnaestak godina masovno nudile "predatorske zajmove".

Grčki šef finansija budžetsku štednju koju EU zahteva od zemalja članica upoređuje sa postupcima srednjevekovnih lekara koji su bolesnicima ispuštali krv, od čega im je bilo još gore, na šta su im ispuštali još više krvi.

Varufakis izražava zadovoljstvo što je nova vlada Grčke "ubila Trojku", kako se do pred kraj prošle nedelje nazivala grupa predstavnika međunarodnih poverilaca: Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF.

Na zahtev Atine koja to tumači kao svoju pobedu, naziv te grupe je promenjen u "Institucija".

Upitan o mogućnosti da finansijski privilegovana Grčka pravoslavna crkva i brodovlasnici počnu da više pomažu svojoj zemlji, Varufakis je rekao da Crkva ima ogromno bogatstvo, ali ne i visoke prihode koji mogu da se oporezuju.

Brodovlasnici su "vrlo pokretni", dodaje Varufakis, te bi verovatno sav svoj preostali novac izneli iz Grčke ako bi im porez bio viši.

Ovo je tek drugi broj francuskog nedeljnika koji je izašao od terorističkog napada na njegovu redakciju početkom januara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара