Читај ми!

Varufakis: Dali su nam ultimatum

Grčka je bila spremna na ustupke, ali nije mogla da pristane na ultimatum, poručio je novinarima grčki ministar finansija Janis Varufakis nakon neuspelog sastanka ministara evrozone u Briselu.

"Došli smo ovde spremni na ustupke, a dobili smo ultimatum", rekao je Varufakis nakon četvoročasovnog sastanka, na kome Grčka nije uspela da se dogovori sa ostalim članicama evrozone o nastavku režima otplate dugova.

Rekao je da bi Grčka pristala na produženje tekućeg aranžamana o finansijskoj pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, ali ne i na drastične mere štednje koje su joj uz to nametnute.

"Nismo pristali da dodatno smanjimo najniže penzije i plate, jer je su takve mere već dovele do humanitarne i društvene krize sa kojom se sada suočavamo", rekao je on.

Varufakis je optužio partnere iz EU za rigidan stav, rekavši da je od njega traženo da pristane na sve zahteve u zamenu za "nebulozna obećanja o fleksibilnosti koja niko nije umeo da precizira".

"U istoriji Evrope, ultimatumi nisu nikom ništa dobro doneli", istakao je on i izrazio nadu da će se EU predomisliti.

"Verujemo da će EU u roku od 48 sati izaći sa kompromisnim predlogom", rekao je grčki ministar.

Sastanak ministara finansija evrozone završen je večeras bez dogovora o novom režimu otplate grčkog duga, uz poruku Grcima da moraju da zatraže da se dosadašnji aranžman sa kreditorima nastavi.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво