Читај ми!

Kolinda Grabar Kitarović položila zakletvu

Kolinda Grabar Kitarović položila je zakletvu za predsednika Hrvatske i od predsednice Ustavnog suda Jasne Omejec primila predsedničku lentu i odala počast državnoj zastavi.

Svečanost je počela nakon pucnja Gričkog topa u podne i nakon što su se oglasila zvona Crkve Svetog Marka, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Svečanu zakletvu Grabar Kitarović je završila rečima "Tako mi Bog pomogao", uz gromoglasan aplauz i skandiranje "Hrvatska, Hrvatska".

Istovremeno, sa Tuškanca su topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna.

Tokom polaganja zakletve izveden je resital "Himna slobodi" Ivana Gundulića, nakon čega je počela inauguracija porukom "Biću jedna od vas".

Kolinda Grabar Kitarović poručila je da trajni interes Hrvatske ostaje podrška državama jugoistočne Evrope u evropskim integracijama, prenosi Tanjug.

U inauguracionom govoru, nakon svečane zakletve, ona je rekla da će u odnosima sa Srbijom pokloniti posebnu pažnju statusu nestalih u poslednjem ratu, kao i poštovanju prava i zaštiti hrvatske manjine.

Želim da države jugoistočne Evrope postanu članice porodice i u tome pružam ruku saradnje. U odnosu sa Srbijom pažnju ću pokloniti statusu nestalih u "domovinskom ratu" kao i poštovanju prava i zaštiti manjina, rekla je Grabar Kitarović, prva žena predsednik na toj poziciji.

Poručila je da su nacionalne manjine bogatstvo, te da će zato štititi, ali i unapređivati njihova prava u odnosu sa susednim državama.

Rekla je da Bosnu i Hercegovinu vidi kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Želja joj je, rekla je, da pomogne kako bi BiH učvrstila svoju državnost triju konstitutivnih naroda i o tome će, poručila je, posebno brinuti.

U svom prvom obraćanju Kolinda Grabar Kitarović je najpre pozdravila hrvatske branitelje, a potom istakla da posebnu zahvalnost Hrvatska duguje prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, ali i Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj domaćih i stranih zvaničnika, među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se uoči inauguracije sastao sa predstavnicima srpske zajednice, a njegovoj poseti Zagrebu mediji u regionu su posvetili veliku pažnju.

Zagreb je ugostio 88 državnih delegacija – osam šefova država iz regiona srednje Evrope, predstavnike međunarodnih organizacija u Hrvatskoj, kao i izaslanstva hrvatske vlade i Sabora, kao i brojne ugledne goste iz političkog, kulturnog i javnog života zemlje.

Grabar Kitarović je do trga je stigla uspinjačom, prošavši Ćirilometodskom ulicom kroz špalir oduševljenih građana, koji su se s predsednicom rukovali, aplaudirali joj, pljeskali, mahali hrvatskim zastavicama.

Polaganju zakletve prethodilo je intoniranje himne "Lepa naša domovino" i odavanja počasti minutom ćutnje poginulima u "domovinskom ratu", uz prigodan muzički program.

Markov trg su osiguravale jake policijske snage, a svečanost inauguracije i propratne aktivnosti nove hrvatske predsednice prati više od 300 novinara.

Posle inauguracije, hrvatska predsednica je ugostila oko 200 zvanica na prijemu, kao i 40 zvanica na svečanom ručku.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво