Читај ми!

Uoči inauguracije hrvatske predsednice

Inauguracija nove predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović centralni je događaj u regionu ovog vikenda. Na svečanosti u nedelju Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić.

Prva žena predsednik u istoriji Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na dužnost će stupiti tačno u podne na Markovom trgu. Tom svečanom činu prisustvovaće oko 800 zvanica, brojni građani, a među zvanicama biće i devet predsednika država. Međutim, prema napisima u hrvatskim medijima, najzanimljiviji gost biće premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Hrvatski Jutarnji list već danas je najavio da će naslovnu stranu u nedelju posvetiti intervjuu sa srpskim premijerom.

"Smatram da je to izuzetno važno kako bi se otvorio prostor, kako bi se relaksirali odnosi i kako bi se moglo konačno krenuti u pitanje rešenja svih otvorenih pitanja koje imamo i sa hrvatske strane i sa srpske strane", rekao je urednik lista Željko Trkanjec.

Prvi potez je napravljen, a lopta je sada, slažu se stručnjaci, u dvorištu Zagreba.

"Svakako je prilika da dve države postignu nešto veliko, a kada kažem nešto veliko, onda mislim na rešavanje svih onih problema koji su se gomilali svih ovih godina", rekao je portparol hrvatske predsednice Mladen Pavić.

Prve izjave Kolinde Grabar Kitarović nisu, međutim, ohrabrile Srbe koji tamo žive, a o njihovom položaju u Hrvatskoj najbolje svedoče žestoki napadi koje ovih dana preko društvenih mreža, ali i u parlamentu, doživljava predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

"Mi izrazito cenimo tu odluku premijerovu i smatramo je značajnim doprinosom da se zaustavi taj negativan trend i otvori mogućnost za pozitivan trend", rekao je Pupovac u intervjuu za RTS.

Premijerov dolazak očekuju i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u kojoj će sa predstavnicima Srba premijer prisustvovati liturgiji i tako obeležiti Dan državnosti Srbije.

"To je svojevrsno ohrabrenje za nas koji smo ovde i izraz i pokazatelj brige za ovaj narod", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Posle svečanog čina inauguracije, u Zagrebu će sutra biti održani i bilateralni sastanci, a tom prilikom srešće se i srpski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Razgovaraće se, između ostalog, i o položaju srpske manjine u Hrvatskoj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи