Grabar Kitarović podnela ostavku na članstvo u HDZ-u

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je od predsednika Državane izborne komisije Branka Hrvatina odluku o izboru za šefa države i u skladu sa ustavnim zakonom podnela ostavku na članstvo u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

"To je naša konačna odluka kojom utvrđujemo vaš izbor za predsednicu Republike Hrvatske", rekao je Hrvatin predajući odluku i istakao da je taj čin svojevrsna proslava završetka izbornog procesa koji je okončan u skladu s Ustavom i zakonima, navodi Tanjug.

Nakon primanja odluke, Grabar Kitarović je poručila da sada službeno "kreće dalje", a predsedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i lideru HDZ-a Tomislavu Karamarku uputila pisma u kojima ih je obavestila da kao izabrana predsednica, u skladu sa zakonom i Ustavom, podnosi ostavku na članstvo u stranci, prenela je Hina.

Kako je poručila, u obavljanju dužnosti predsednika najmlađe članice Evropske unije vodiće se vrednostima zajedničkim vrednostima - patriotizmom, zaštitom nacionalnih interesa i borbom za bolji život građana.

Grabar Kitarović je u drugom krugu predsedničkih izbora, održanom 11. januara, pobedila Ivu Josipovića (SDP) koji je na čelu države bio prethodnih pet godina - od 19. februara 2010.
Inauguracija Grabar Kitarović biće održana 15. februara u Zagrebu na Markovom trgu.

Šef tranzicionog tima predsednice Hrvatske Jadranka Jureško Kero potvrdila je danas da Kancelarija šefa države za sada ostaje na Pantovčku, a nakon preuzimanja dužnost u dogovoru sa svim relevantnim službama biće odlučene "gde i kako dalje".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво