Poplave u Grčkoj i Albaniji

Poplave, izazvane jakim kišama, pogodile su severozapad Grčke i jug Albanije, zbog čega su danas evakuisane stotine meštana i uništen kameni most iz 18. veka u Grčkoj, ali nema žrtava.

Jaka kiša počela je juče da pada u Epiru na severozapadu Grčke, zbog čega su vlasti morale da evakuišu četiri sela i nekoliko zabačenih poljoprivrednih kuća nedaleko od gradića Arta, javlja Beta.

Najmanje četiri reke su se izlile iz korita, od čega tri nedaleko od Arte, i još jedna blizu grčko-albanske granice. Takođe se srušio most Plaka, kod Arte.

"Najveći problem je u oblasti Arte. Ali poplave ugrožavaju ceo Epir, a problem prave i jaki vetrovi, ali i poplave van Grčke", rekla je za AP portparolka lokalne vatrogasne brigade.

Grčki premijer Aleksis Cipras posetio je komandni vatrogasni centar u Atini, gde je tražio od vladinih stručnjaka da obiđu poplavljene oblasti i prekontrolišu puteve i ugrožene spomenike.

Jake kiše i sneg izazvali su i u južnoj Albaniji izlivanje reka, koje su poplavile hiljade hektara, stotine kuća i mnoge puteve. 

Policija i vojska evakuisale su brojne porodice i stoku iz poplavljenih područja u oblastima Valone, Fijera, Đirokastre i Berata, između 100 i 180 kilometara južno od glavnog grada Tirane, saopštilo je albansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mnoge oblasti u južnoj Albaniji nemaju struje ni vode.

Policija je pozvala građane da otkažu putovanja, jer se u narednim danima prognoziraju nove obilne padavine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи