Hrvatski poslanici u EP traže izmenu srpskog zakona

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu (EP) iz grupacije narodnih partija podneli su 12 amandmana na izveštaj EP o napretku Srbije, uključujući predlog da Beograd izmeni Zakon o nadležnosti za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, tražeći da to bude uslov za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima.

Amandmane su podneli poslanici HDZ-a, a o njima, kao i o ostalim amandmanima kojih je oko 100, raspravljaće Odbor za spoljne poslove EP u narednih mesec dana, dok će glasanje o njima biti u martu, prenela je agencija Hina.

"Hrvatska nacionalna delegacija u EP podnela je nekoliko amandmana kojima želimo da artikulišemo ključna pitanja od interesa za rešavanje niza pitanja posle srpske agresije na Hrvatsku, pre svega što se tiče sprovođenja normalizacije odnosa, zaštite manjinskih prava, što je jedna od ključnih evropskih vrednosti, kao i pitanje srpskog zakona o suđenju za ratne zločine, čime je Srbija proširila svoju nadležnost i na susedne zemlje", rekao je poslanik Andrej Plenković, prenosi Tanjug.

On je istakao da u kontekstu pristupanja država Evropskoj uniji taj proces treba da se iskoristi za rešavanje niza otvorenih pitanja, uključujući bilateralna.

Plenković je naveo slučaj hrvatskog državljanina Veljka Marića, koji je na osnovu pomenutog zakona osuđen u Srbiji i već pet godina se nalazi u zatvoru, a u amandmanu je zatraženo da on bude premešten u Hrvatsku, gde bi imao, kako je rekao, "pošteno suđenje".

Poslanica Marijana Petir rekla je da je Srbija "spornim zakonom" ugrozila suverenitet Hrvatske i 17 drugih država članica EU čiji su se državljani borili na hrvatskoj strani tokom sukoba 1990-ih godina.

"Jasno je da nije reč o bilateralnom pitanju i nijedan naš amandman ne sadrži uplitanje u bilateralna pitanja", ocenila je Petirova.

Ulaganje amandmana na izveštaj o napretku najavio je i evropski poslanik SDP-a Tonino Picula, a poslanik Jozo Radoš iz HNS-a podneo je amandman kojim se Beograd poziva na bolju saradnju sa Haškim tribunalom.

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister podneo je ranije ovog meseca nacrt izveštaja o napretku Srbije, u kojem je, pored ostalog, Srbija pozvana da se pridruži EU u primeni restriktivnih mera protiv Rusije, dok je u celini Srbija ocenjena uglavnom pozitivno.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво