Povučena poternica za Glavašem

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda povuklo je poternicu za Branimirom Glavašem, koji je nedavno izašao iz mostarskog zatvora gde je služio kaznu zbog ratnih zločina nad Srbima.

Rešenje o pritvoru po sili zakona prestalo je da važi čim je počeo da izdržava zatvorsku kaznu, rečeno je u Sudu, prenosi Tanjug.

"Rešenje o pritvoru prestalo je da bude važeće čim je Glavaš stupio na izvršenje kazne. Kako je rešenje o pritvoru prestalo da važi po sili zakona, nema ni razloga za poternicom", rekao je agenciji Hina portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Kako je istakao, reč je o rešenju na koje žalba nije dopuštena.

Poternicu za Glavašem zagrebački sud je raspisao 16. januara, pošto mu je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu na osam godina zatvora, zbog ratnih zločina nad Srbima, po kojoj je služio kaznu u Bosni i Hercegovini.

Po izlasku iz zatvora, 20. januara, još je važila nepravosnažna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, pa je zagrebački sud raspisao poternicu.

Kada je pušten iz mostarskog zatvora, Glavaš je rekao da će se odazvati pozivu hrvatskog Vrhovnog suda, kome je naloženo ponavljanje postupka, ako ga iz te institucije pozovu.

Poternicu je komentarisao kao tehničko pitanje i rekao da si njegovi advokati zatražili od Vrhovnog suda da ona bude povučena.

Glavaš je bio osuđen u slučajevima "garaža" i "selotejp" na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a odslužio je tri petine zatvorske kazne, i to u zatvorima u BiH, po svojoj volji.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво