Cvijanović: RS neće kontrolisati društvene mreže

Premijerka RS Željka Cvijanović kaže da se predloženim novim Zakonom o javnom redu i miru ne uspostavlja kontrola nad društvenim mrežama. Ocenila je da su se predlogu tog zakona usprotivili "oni koji ga nisu ni pročitali".

Željka Cvijanović je u Stanarima kod Doboja, izjavila da je "u predlogu zakona, i to samo u obrazloženju, definisano šta se smatra javnim mestom i da su to i društvene mreže. Dodala je da ne vidi i u čemu je problem jer je tako "i u brojnim zakonima zemalja u regiji, čak i oštrije, kao i u Evropi", prenosi Beta.

Narodna skupština RS trebalo bi da 3. februara razmatra predlog novog Zakona o javnom redu i miru, kojim je predviđeno i kažnjavanje zbog prekršaja javnog reda i mira i na društvenim mrežama.

Tim zakonom se definicija pojma "javno mesto" proširuje na internet, odnosno na društvene mreže, a za prekršaje su predviđene novčane kazne do 1.700 maraka (oko 850 evra), čak i do kazne zatvora.

"U odnosu na važeći Zakon o javnom redu i miru, proširuje se definicija pojma javno mesto, imajući u vidu, prvenstveno, društvene mreže preko kojih se vrše organizovanje određenih prekršaja javnog reda i mira, a veza se nalazi u mestu na kojem je nastupila posledica...", piše u obrazloženju predloženog zakona.

Premijerka Cvijanović tvrdi da se ovim zakonom ne uspostavlja kontrola nad tim da li će neko koristiti internet ili ne, već se samo društvene mreže definišu kao "javno mesto".

Ocenu Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS da je zakon "neprimenljiv" sa stanovišta usklađenosti s propisima EU, ona je obrazložila tvrdnjom se radi o tome da ta materija nije regulisana na jedinstven način na nivou EU, već je zemljama-članicama prepušteno da samostalno regulišu tu oblast.

Ovaj predlog zakona izazvao je burne rekacije novinara i tviter zajednice u RS, kao i upozorenja da je sloboda javnog izražavanja mišljenja garantovana Ustavom što bi primena tog zakona u dobroj meri ograničila.

Vlada Republike Srpske potrošila je svih 612 miliona konvertibilnih maraka (oko 313 miliona evra), koliko je imala na raspolaganju u okviru Ekonomsko-socijalne komponente od prodaje "Telekoma Srpske".

Premijerka Cvijanović rekla je da je taj novac potrošen namenski, za izgradnju puteva, sanacije škola i bolnica.

"Telekom Srpske" je prodat "Telekomu Srbija" 2007. godine za milijardu i 260 miliona maraka (oko 669 miliona evra), a od toga je 612 miliona maraka bilo namenjeno za Ekonomsko-socijalnu komponentu.

O utrošku tih sredstava raspravljaće parlament RS na sednici zakazanoj 3. februara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи