Читај ми!

Đukanović: Sutorina je crnogorska

Crnogorski premijer Milo Đukanović kaže da otvaranje pitanja Sutorine, odnosno granice sa BiH, najmanje može štetiti Podgorici, ocenjujući da BiH ne poštuje pravila i ranije sporazume kojih bi se morala pridržavati.

"Bosna i Hercegovina pokazuje otvorene teritorijalne pretenzije prema susednoj državi i to može imati posledice na percepciju regiona. To nije dobra poruka investitorima, jer ako oni čitaju da se u 21. veku bavimo pitanjima razgraničenja, to nije za njih inspirativno", poručio je Đukanović i podsetio da je Badinterova komisija utvrdila granice bivših jugoslovenskih republika, prenosi Tanjug.

Đukanović je rekao da je ta priča mnogo više u žiži javnosti nego što zaslužuje.

"To ne može usporiti naš evropski i evroatlantski put. Otvaranje tog pitanja je veoma destruktivno i nepametno i može da proizvede štete čija će krajnja adresa najmanje biti Crna Gora. To može da otvori pre svega politiku uspostavljanja veće funkcionalnosti BiH, što je uslov njihovog evroatlantskog i evropskog puta", rekao je premijer gostujući u emisiji Odgovor na odgovor na Radiju Crne Gore.

Đukanović je naglasio da međunarodne arbitraže ne može biti bez saglasnosti dve države. "Ne može niko pretpostaviti da bi Crna Gora dala saglasnost da se raspravlja o tome", naveo je Đukanović.

Crnogorski premijer je komentarisao i inicijativu opozicionog Demokratskog fronta o prelaznoj vladi koja bi organizovala nove izbore, rekavši da opoziciji treba više razuma i racionalnosti u politici.

"To se dešava u društvima koja su u vanrednim uslovima – rata, nefunkcionisanja političkog sistema i teških poremećaja. Crnoj Gori ne treba ni prelazna ni vlada nacionalnog jedinstva, jer imamo demokratski izabranu Vladu koja ima legitimitet i funkcioniše ispunjavajući osnovne ciljeve", dodao je premijer.

"Opozicija želi da ostvari svoj nedosanjani san – da bude na vlasti mimo izbora, jer zna da na njima nema šta da traži", rekao je Đukanović.

Potpisivanje koalicionog sporazuma sa Socijaldemokratskom partijom uslediće kada se stvore uslovi da to ne bude dokument u kojem će biti kreirane nove barijere realizaciji razvojnih projekata, a potom se može očekivati rekonstrukcija odnosno popunjavanje ministarskih mesta u Vladi, najavio je crnogorski premijer.

Đukanović se založio za gradnju auto-puta i dodao, odgovarajući na kritike, da "realizacija tog projekta nije put u dužničko ropstvo, već put oslobođenja od tog ropstva", navodeći da je Crna Gora dobila najpovoljniji kredit za gradnju auto-puta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво