Reagovanja na pobedu Sirize

Bundesbanka poručila Sirizi da ne daje lažna obećanja. Španska partija Podemos, koja se protivi merama štednje, pozdravila je pobedu Sirize. Na azijskim berzama evro je pao.

Šef centralne banke Nemačke, Jens Vajdman izjavio je da nova vlada Grčke ne bi trebalo da daje "lažna obećanja", preneli su grčki mediji, prenosi Beta.

Komentarišući ishod izbora, šef Bundesbanke je rekao da je "jasno da će Grčka i dalje biti zavisna od podrške programa pomoći, a njega može biti samo ako se pridržava sporazuma".

Vajdman je za nemačku TV ARD rekao da poziva buduću vladu Grčke "da ne daje lažna obećanja koje ta zemlja (Grčka) ne može da podnese" i da "ne dovodi u sumnju ono što je do sada postignuto".

Grčka TV-stanica "Antena" prenosi i da je predsednica nemačke levičarske stranke "Di Linke", Katja Kiping, ocenila da je dan pobede Sirize na izborima u Grčkoj "divan dan" i "početak 'Evropskog proleća'".

Španski Podemos pozdravio pobedu Sirize

Španska partija Podemos, koja se protivi merama štednje, pozdravila je po svemu sudeći sasvim izvesnu pobedu savezničke grčke Sirize na prevremenim parlamentarnim izborima.

"Nada se budi, strah iščezava. Siriza, Podemos - pobeđujemo", izjavio je lider Podemosa Pablo Iglesias posle objavljivanja rezultata ankete sprovedene po izlasku s birališta u Grčkoj, prema kojima Siriza ubedljivo vodi.

"U Grčkoj večeras to svi znaju. Nadamo se da ćemo i mi u Španiji uskoro čuti takvu vest", rekao je Iglesias pred oko 8.000 pristalica okupljenih u Valensiji, preneo je AFP.

Španski konzervativni premijer Mariano Rahoj pozvao je ranije danas birače umorne od mera štednje da ne podrže Podemos na izborima naredne godine.

Rahoj je poručio da mučni oporavak privrede ne sme biti izgubljen tako što će birači "zakoračiti u nepoznato".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво