Читај ми!

Trijumf Sirize, Grci na ulicama

Levičarska partija Siriza pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, sa osvojenih 36,08 odsto glasova, pokazuju preliminarni Rezultati. Na drugom mestu je Nova demokratija sa 28,1 odsto glasova. Siriza je na korak do apsolutne većine pošto, prema trenutnim rezultatima, ima 149 mesta u parlamentu. Cipras: Grčka ostavlja iza sebe stroge mere štednje.

23.45 - Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da će grčki izbori povećati ekonomsku nesigurnost širom Evrope, prenosi Rojters.

22.55 - Siriza na domak osvajanja apsolutne većine jer, prema prebrojanoj većini glasova, ima 149 od 300 poslanika u paramentu.

21.50 - Lider Nove demokratije Antonis Samaras priznao je poraz i čestitao Aleksisu Ciprasu pobedu na izborima.

21.15 - Posle prebrojanih 35 odsto glasova, Siriza vodi sa 35,63 odsto što joj donosi 148 od ukupno 300 poslaničkih mesta u parlamentu, prenosi Beta.

Siriza je, kako je saopštilo grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova, posle 65 odsto prebrojanih glasova, osvojila 36,08 odsto glasova i imaće 149 mesta u 300-članom parlamentu, prenela je agencija ANA.

Na drugom mestu je Nova demokratija premijera Antonisa Samarasa sa 28,1 odsto glasova ili 77 poslaničkih mesta.

Slede ekstremno desničarska Zlatna zora sa 6,34 i partija Potami sa 5,90 odsto glasova.

U Skupštinu Grčke ulaze još i Komunistička partija Grčke koja je osvojila 5,45 odsto glasova ili 15 poslanika. 

Istorijski neuspeh doživela je decenijama neprikosnovena Socijalistička pratija Pasok, koja je dobila svega 4,76 odsto glasova ili 13 poslaničkih mesta.  

Pobednik izbora leder Sirize, Aleksis Cipras najavio je večeras otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim poveriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke već od sutra.

"Danas je grčki narod ispisao istoriju; nada je ispisala istoriju", rekao je Cipras u govoru hiljadama pristalica na trgu u centru Atine.

"Grčki narod je dao jasan, jak i neosporan nalog: Grčka okreće list, Grčka za sobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja za sobom petogodišnje poniženje", rekao je Cipras i najavio da njegova zemlja "s nadom i dostojanstvom ide ka Evropi koja se menja".

Cipras je rekao da je "danas slavlje, a od sutra počinjemo težak rad... nesumnjivo se završava začarani krug štednje".

Najavio je "formiranje vlade svih Grkinja i svih Grka, na čvrstim i pravednim osnovama pravde i napretka".

Lider Sirize je zahvalio "hiljadama iz svih krajeva Evrope" za "talas solidarnosti grčkom narodu, bez presedana".

Aleksis Cipras (40) mogao bi da bude najmlađi premijer Grčke posle 150 godina.  

Na današnjim izborima glasalo je 62,49 odsto od oko 9,8 miliona stanovnika.

Cenzus od tri odsto za ulazak u parlament nisu uspele da pređu ostale stranke, među kojima i nedavno osnovana partija nekadašnjeg lidera PASOK-a i premijera Jorgosa Papandreua "Pokret socijalista-demokrata".

Pobeda Sirize je pozdravljena eksplozijom oduševljenja u sedištu Sirize, u centru Atine.

"Ovo izgleda kao istorijska pobeda" i to je "poruka koja odjekuje širom Evrope", rekao je portparol Sirize, prenosi Beta.

Grci su izašli na prevremene izbore budući da parlament te zemlje iz tri pokušaja nije uspeo da izabere novog šefa države, koji bi na toj funkciji zamenio Karolosa Papuljasa, a po Ustavu, u tom slučaju se raspisuju parlamentarni izbori.

Konačni rezultati izbora mogu se očekivati u ranim jutarnjim časovima.

Veliki uspeh najmlađe partije

Siriza, stranka radikalne levice sa jasno izraženim antikapitalističkim stavom postoji tek deset godina, a nastala je posle mnogih podela u komunističkom pokretu.

Od početka ekonomske krize, Siriza je beležila konstantan rast popularnosti, jer je praktično jedina pozivala na otpor postojećem sistemu, koji je većinu Grka za nekoliko godina pretvorio i siromahe, prenosi Fonet.

Stranka se otvoreno protivi politici štednje, na koju je vlada bila primorana kako bi od Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda dobila kredite u iznosu od 240 milijardi evra.

"Politika štednje nije uspela. Uništila je ekonomiju i veliki broj ljudi ostavila bez posla. Ovo je humanitarna kriza. Vlada je obećala kreditorima da će u 2015. dodatno smanjiti plate i penzije, a povećati poreze, i zbog toga će izgubiti izbore, rekao je pre par dana za Fajnenšel tajms lider Sirize Aleksis Cipras.

On je istakao da je svestan da će pregovori sa EU biti teški, ali smatra da ima "spreman arsenal argumenata i oružja".

Prioritet Sirize je uvođenje električne energije u sva domaćinstva kojima je struja isključena zbog neplaćanja, besplatni školski obroci za svu decu i zdravstveno osiguranje za sve, jer trećina stanovništva trenutno nema mogućnost da se leči.

Ono što Evropu najviše brine je insistiranje Ciprasa da se Grčkoj oprosti polovina duga, kao što je to 1953. na Londonskoj konferenciji omogućeno Nemačkoj, koja je, u velikoj meri zahvaljujući tome, ostvarila svoje posleratno ekonomsko čudo.

"Grčka je bila među međunarodnim kreditorima koji su u tome učestvovali. Mi sada tražimo održavanje evropske dužničke konferencije koja bi na sličan način podstakla rast u Evropi. To je moralna obaveza", rekao je Cipras za Fajnenšel tajms.

Cipras je više puta isticao da njegovi najvažniji zahtevi neće biti podložni pregovorima i da će na njima bezuslovno insistirati, a svoju pobedu je najavio kao "povratak demokratije, socijalne pravde i dostojanstva".

Cipras, od komunističkog omladinca do lidera

Aleksis Cipras važi za atipičnog političara za zemlju iz koje dolazi, a tajna njegovog uspeha je što ne pripada ni socijalističkom Pasoku ni konzervativcima Nove demokratije, prenosi Tanjug.

Rođen je 28. jula 1974. godine. Po profesiji inženjer, Cipras je prošao dug put od komunističkog omladinca do lidera partije koja je osnovana 2000. godine.

Grčka javnost je prvi put čula za njega 1990. godine, kad je 17-godišnji Cipras tokom školskog protesta rekao u izjavi grčkoj televiziji - "Želimo da imamo pravo da sami odlučimo da li ćemo da idemo na čas".

Saradnici kažu da je Aleksis Cipras "mnogo više od lepog lica" - da je temeljan u radu i perfekcionista, te da je njegov uspeh pre svega rezultat strategije i vrednog rada, navodi Rojters.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво